Bigos wielkopolski
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2009-12-17 w kategorii Gotowe dania i potrawy w woj. wielkopolskim.
Wygląd:
Mieszanina kapusty z widocznymi kawałkami mięsa, kiełbasy, warzyw, przypraw oraz grzybów i śliwek zatopionych w sosie.
Barwa:
Jasnobrązowa barwa kapusty, kawałki mięsa i kiełbasy ciemniejsze, widoczne ciemne grzyby, śliwki i przyprawy.
Konsystencja:
Dość gęsta.
Smak:
Smak duszonej kapusty z wyczuwalnym aromatem mięsa, wędzonego boczku, kiełbasy, grzybów i przypraw.
Tradycja:
Bigos to tradycyjna, polska potrawa z kapusty oraz różnego rodzaju mięsa (wieprzowiny, wołowiny, dziczyzny, drobiu, kiełbasy), przyprawiana ziołami. Trzymana w chłodzie i odgrzewana zyskuje na smaku. Nazwa potrawy pochodzi prawdopodobnie od niemieckiego słowa Beiguss, oznaczającego sos. Bigos podawany był na śniadanie, zwłaszcza tym, którzy wyjeżdżali w podróż, a także na wieczorny posiłek. W staropolskich domach bigos z kiełbasą podany przed zupą rozpoczynał obiad. Bigos gotowany jest w całej Polsce w różnych wariantach. Zawsze jednak głównym składnikiem jest kiszona kapusta, do której dodaje się pokrojoną, świeżą kapustę. Może występować z suszonymi grzybami lub owocami, z dodatkiem różnych ziół i przypraw, podlany czerwonym, wytrawnym winem. Charakterystycznym składnikiem bigosu wielkopolskiego jest przecier pomidorowy oraz przyprawy: czosnek i majeranek. Przepis na bigos wielkopolski odnaleźć można w książkach Marji Leżańskiej „Kucharz wielkopolski” (Poznań 1904) i „Kucharz polski” (Warszawa 1932) oraz w „Kuchni wielkopolskiej wczoraj i dziś” (Poznań 1992) i „Tradycyjnych potrawach wielkopolskich” pod red. J. Szyło i J. Gawęckiego (Poznań 2000).
- Ostatnia modyfikacja:
- 17.09.2018 11:27 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 17.09.2018 11:27 Sławomir Mucha