Bitwa Regionów w województwie mazowieckim: budujmy wspólnotę
16.10.2022
Z udziałem wicepremiera, ministra rolnictwa i rozwoju wsi Henryka Kowalczyka oraz władz samorządowych i przedstawicieli instytucji obsługujących rolnictwo w Winnicy odbył się II etap konkursu kulinarnego Bitwa Regionów województwa mazowieckiego.
Rozwój kół gospodyń wiejskich
– Powstawanie kół gospodyń wiejskich to możliwość tworzenia wspólnoty, którą kiedyś budowały wspólne prace polowe – zwrócił uwagę wicepremier Henryk Kowalczyk, dodając, że najważniejsze jest spotkanie z żywym człowiekiem.
Jak podkreślił szef resortu rozwój i powstawanie kół gospodyń wiejskich jest odpowiedzią na potrzebę budowania wspólnoty, poprzez wspólną pracę i działanie.
– Po przyjęciu nowych, znacznie prostszych i korzystniejszych przepisów prawnych, nastąpił prawdziwy „wysyp” kół gospodyń wiejskich, których jest już ponad 11 tysięcy z liczbą osób niespełna pół miliona – dodał wicepremier, minister rolnictwa i rozwoju wsi Henryk Kowalczyk.
Jakość polskiej żywności
– Polska żywność jest najlepsza w Europie, najlepsza na świecie – stwierdził szef resortu rolnictwa.
– Tym bardziej, że ta żywność jest jeszcze przygotowana przy pomocy tradycyjnych receptur kulinarnych i przez tak doświadczone panie i panów z kół gospodyń wiejskich, jak obecni tutaj, wszak panowie też są członkami KGW – dodał szef resortu rolnictwa.
Wicepremier podkreślił jednocześnie znaczenie konkursu „Bitwa Regionów” dla wzmocnienia kół gospodyń wiejskich i polskich tradycji.
– To bardzo ważne, że już na etapie powiatowym prezentowane są charakterystyczne dla danego miejsca dania, ale dopiero na etapie wojewódzkim widać pełne bogactwo regionów – stwierdził szef resortu rolnictwa.
Wicepremier Henryk Kowalczyk przypomniał, że przed nami jest jeszcze wielki finał „Bitwy Regionów” po zakończeniu wszystkich bitew drugiego, czyli wojewódzkiego etapu konkursu.
Finał w województwie mazowieckim
Do rywalizacji w Winnicy przystąpiło 29 kół gospodyń wiejskich z województwa mazowieckiego, które zwyciężyły wcześniej w zmaganiach powiatowych. Oto pełna lista KGW i nazwy przygotowanych przez nie potraw:
KGW w Melanowie “Melanowianki” – polędwiczka wieprzowa saute z sosem śliwkowo-cynamonowym serwowana z kaszotto warzywnym;
KGW “GÓRNIANKI” w Bieszkowie Górnym – pieczona kaczka w dyni i buraczkach;
KGW w Leszczydole Starym – pyzy tarte nadziewane;
KGW w Karwaczu – “Król Karwacza”;
KGW w Bobinie Wielkim – gulasz z wyrazistym smakiem lasu podany z kaszą gryczaną i buraczkami oraz kompotem z owoców leśnych;
KGW w Borowicach ,,Wesołe Babeczki ” – borowicki bigos na gęsinie;
KGW w Ruskowie Ruskowianki – nadbużański zawijaniec weselny;
KGW Nie ma lipy w Gzowicach – zawijaniec z kaszą gryczaną i grzybami;
KGW w Sikorach – klepace;
KGW ,,Babeczki z Rybna” – zupa jabłkowo-chrzanowa z chipsami z kiełbasy regionalnej
KGW w Chmielewie Aktywne Kobiety – chłopskie jadło po chmielewsku, czyli duszone żeberka po wiejsku z kładziokami i surówką;
KGW w Zabielu – zupa z lebiody (komosy) z pampuchem drożdżowym gotowanym z nadzieniem serowym;
KGW Dziarskie Babki Kocerany – “Czarne na białym” czyli białe kluchy pod sosem żołądkowym przygotowanym na jabłkach i miodzie;
KGW w Sobieniach Biskupich – żur;
KGW „Malinowe Usta” Kęczewo – marchwianka z zacierkami po kęczewsku;
KGW Borek Czarniński – Leśne szaleństwo – pierogi z kurkami;
KGW w Majdanie – pyza wędrowniczka;
KGW Przeradz Wielki – kaczka pieczona;
KGW w Pniewie “Pniewianki” – kotlety z kaszy gryczanej z grzybami;
KGW „Dwórki Heleny” w Helenowie - zupa gołąbkowa;
KGW „Zofianka” Żeleźniki – baba ziemniaczana z boczkiem, polana sosem kurkowym w towarzystwie surówki z czerwonej kapusty, podana na liściach babki lancetowatej;
KGW w Chmielewie – kaczka pieczona podawana z domowym sosem wiśniowym;
KGW “Teraz My” – pierogi z kapustą i ziemniakami;
KGW „Koziczki” Budy Kozickie – poezja tradycji i natury;
KGW w Radomce “Radomianki” – ziemniaki po chłopsku pod pierzynką z kiszoną kapustą;
KGW Szapsk „My kobiety” – szapska kaczka dziwaczka;
KGW Sokulanka – placki buraczane cukrowe i ćwikłowe popijane kiszoną herbatą na soku z brzozy;
KGW Skubianka - Zegrzyński pieróg - drożdżowe pierogi nadziewane rybą, pieczoną w maślanej pierzynce z pora i koperku z dodatkiem sosów: jogurtowo-cytrynowego i paprykowo-migdałowego;
KGW Po sąsiedzku w Białyszewie – frykadelki ziemniaczane z mięsnym farszem, puree z selera i sałatką z kiszonych ogórków.
I miejsce zdobyło KGW w Pniewie „Pniewianki”.
II miejsce zdobyło KGW w Zabielu.
III miejsce zdobyło KGW w Ruskowie Ruskowianki.
Nagrody i wyróżnienia wręczał wicepremier, minister rolnictwa i rozwoju wsi Henryk Kowalczyk.
Zdjęcia (30)
- Ostatnia modyfikacja:
- 18.10.2022 12:28 Iwona Chromiak
- Pierwsza publikacja:
- 16.10.2022 21:00 Katarzyna Przybyszewska