W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Boczek wieprzowy wędzony

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2009-11-01 W kategorii Produkty mięsne W województwie woj. pomorskim

Wygląd:

Prostokątny płat boczku ze skórą, na przekroju przerośnięty mięsem.

Kształt:

Prostokątny, na przekroju także zbliżony do prostokąta.

Rozmiar:

Wielkość płatu to ok. 25 x 15 cm.

Barwa:

Barwa uzależniona jest od rodzaju drewna użytego do wędzenia – jasnobrązowa lub złocista w przypadku zastosowania drewna klonu, buka, lipy bądź brązowa, gdy użyjemy drewna dębowego lub olchowego. Na przekroju mięso koloru różowego, tłuszcz – kremowo-szary.

Konsystencja:

Stała, zwarta, struktura ścisła, tłuszczu – jędrna.

Smak:

Smak charakterystyczny dla wędzonego mięsa, wyczuwalnie słony. Zapach dymu wędzarniczego.

Dodatkowe Informacje:

Z 1 kg świeżego boczku otrzymuje się 0,7 kg wędzonego boczku.

Tradycja:

Ziemia pomorska od wieków zamieszkiwana była przez różne grupy narodowe, etniczne i regionalne. Jak pisze prof. dr hab. Brunon Synak w książce „Bogactwo kulturowe i przyrodnicze wsi pomorskiej” grupy te wraz z dziedzictwem historycznym województwa pomorskiego stanowią o jego bogactwie kulturowym i jego specyficznej, wielokulturowej tożsamości. Mieszkańcy gminy Czersk należącej do powiatu chojnickiego to mieszanina Zaboraków, Borowiaków i Kaszubów. Tamtejsza ludność w przeszłości trudniła się pasterstwem, łowiectwem, bartnictwem, rybołówstwem i smolarstwem. Powszechnie również hodowano świnie.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:21 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:21 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}