Boczek wieprzowy wędzony
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2009-11-01 W kategorii Produkty mięsne W województwie woj. pomorskim
Wygląd:
Prostokątny płat boczku ze skórą, na przekroju przerośnięty mięsem.
Kształt:
Prostokątny, na przekroju także zbliżony do prostokąta.
Rozmiar:
Wielkość płatu to ok. 25 x 15 cm.
Barwa:
Barwa uzależniona jest od rodzaju drewna użytego do wędzenia – jasnobrązowa lub złocista w przypadku zastosowania drewna klonu, buka, lipy bądź brązowa, gdy użyjemy drewna dębowego lub olchowego. Na przekroju mięso koloru różowego, tłuszcz – kremowo-szary.
Konsystencja:
Stała, zwarta, struktura ścisła, tłuszczu – jędrna.
Smak:
Smak charakterystyczny dla wędzonego mięsa, wyczuwalnie słony. Zapach dymu wędzarniczego.
Dodatkowe Informacje:
Z 1 kg świeżego boczku otrzymuje się 0,7 kg wędzonego boczku.
Tradycja:
Ziemia pomorska od wieków zamieszkiwana była przez różne grupy narodowe, etniczne i regionalne. Jak pisze prof. dr hab. Brunon Synak w książce „Bogactwo kulturowe i przyrodnicze wsi pomorskiej” grupy te wraz z dziedzictwem historycznym województwa pomorskiego stanowią o jego bogactwie kulturowym i jego specyficznej, wielokulturowej tożsamości. Mieszkańcy gminy Czersk należącej do powiatu chojnickiego to mieszanina Zaboraków, Borowiaków i Kaszubów. Tamtejsza ludność w przeszłości trudniła się pasterstwem, łowiectwem, bartnictwem, rybołówstwem i smolarstwem. Powszechnie również hodowano świnie.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:21 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:21 administrator gov.pl