Brutfaniok / krupiczniok
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2008-03-05 W kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze w województwie śląskim
Wygląd:
Najczęściej stosuje się formy prostokątne.
Kształt:
W zależności od brytfanki.
Rozmiar:
W zależności od formy.
Barwa:
Kolor od złotego do jasnobrązowego.
Konsystencja:
Konsystencja stała. Lekko twarda chropowata skórka, po naciśnięciu wraca do poprzedniego kształtu.
Smak:
Smak lekko słodki, zapach drożdżowego ciasta.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Na Śląsku Cieszyńskim brutfaniok zwany krupiczniokiem był i jest znany i popularny. Ludowa autorka Helena Stoszek napisała o nim cieszyńską gwarą przypowieść pt. Fajne krupicznioki: Hań downi na żarnach mlelo się pszenice, tak się kiesi procnie robiło mąke Krupice. Mamulka warzyli z ni fule albo prażonki, do tego naloli mlyka albo maślanki. W niedziele zaś na sniodani był krupiczniok, taki gruby, słodkawy brutwaniok, co go mamulka upiekli podle zwyku starki. (…) Ciepły piekarszczok loblapi krupicznioki tak, ze na brunatno przipiecze im boki. Zaś nie jednemu spomnom się downe roki, jako to kiesi szmakowły fajne krupicznioki.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:21 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:21 administrator gov.pl