Bryndza żywiecka
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2007-02-07 W kategorii Produkty mleczne w województwie śląskim
Wygląd:
Jednolita masa serowa wytworzona na bazie bundzu.
Kształt:
Z sera robi są kule różnej wielkości. Jednakże ser jest miękki i można go uformować w dowolny sposób w zależności od posiadanego pojemnika.
Rozmiar:
Wielkość zależna od ilości posiadanego materiału wyjściowego, w tym przypadku jest to bundz.
Barwa:
Kule serowe z zewnątrz i na przekroju jednolicie zabarwione na biały kolor.
Konsystencja:
Ser w dotyku wydaje się delikatny, bardzo miękki. Posiada grudkową strukturę, mimo to nie kruszy się i tworzy zwartą masę. Grudki można z łatwością rozetrzeć w palcach.
Smak:
Ser ma mocny, ostry smak i zapach, w którym wyraźnie wyczuwa się sól.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Bryndza jest to miękki ser podpuszczkowy wyrabiany na bazie słodkiego sera owczego, na Żywiecczyźnie zwanego bundzem (grudką). Jeszcze ok. 50 lat temu w większości bacówek używano podpuszczki uzyskanej w naturalny sposób z tzw. klagu: Jest to treść żołądka [cielęcego] rozprowadzona wodą. Żołądek cielęcy, oczyszczony za pomocą soli, suszy się nad watrą (ogniskiem), następnie przecięty wkłada do garnka, klarownicy, z ciepłą wodą. Po godzinie klag jest gotowy i nadaje się do użycia. (…) podpuszczka tak przygotowana jest nietrwała i o nierównej sile ścinania (Pasterstwo Tatr Polskich i Podhala,1962 r. s. 125).
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:15 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:15 administrator gov.pl