W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Bryndza żywiecka

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2007-02-07 W kategorii Produkty mleczne w województwie śląskim

Wygląd:

Jednolita masa serowa wytworzona na bazie bundzu.

Kształt:

Z sera robi są kule różnej wielkości. Jednakże ser jest miękki i można go uformować w dowolny sposób w zależności od posiadanego pojemnika.

Rozmiar:

Wielkość zależna od ilości posiadanego materiału wyjściowego, w tym przypadku jest to bundz.

Barwa:

Kule serowe z zewnątrz i na przekroju jednolicie zabarwione na biały kolor.

Konsystencja:

Ser w dotyku wydaje się delikatny, bardzo miękki. Posiada grudkową strukturę, mimo to nie kruszy się i tworzy zwartą masę. Grudki można z łatwością rozetrzeć w palcach.

Smak:

Ser ma mocny, ostry smak i zapach, w którym wyraźnie wyczuwa się sól.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Bryndza jest to miękki ser podpuszczkowy wyrabiany na bazie słodkiego sera owczego, na Żywiecczyźnie zwanego bundzem (grudką). Jeszcze ok. 50 lat temu w większości bacówek używano podpuszczki uzyskanej w naturalny sposób z tzw. klagu: Jest to treść żołądka [cielęcego] rozprowadzona wodą. Żołądek cielęcy, oczyszczony za pomocą soli, suszy się nad watrą (ogniskiem), następnie przecięty wkłada do garnka, klarownicy, z ciepłą wodą. Po godzinie klag jest gotowy i nadaje się do użycia. (…) podpuszczka tak przygotowana jest nietrwała i o nierównej sile ścinania (Pasterstwo Tatr Polskich i Podhala,1962 r. s. 125).

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:15 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:15 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}