Bundz / grudka
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2007-02-15 W kategorii Produkty mleczne w województwie śląskim
Wygląd:
Zwarta masa serowa, która pod wpływem procesu dojrzewania, pokrywa się twardą skórką. Skórka, początkowo kremowa, podczas leżakowania pokrywa się jasnozielonym nalotem.
Kształt:
Kształtem przypomina okrągły bochenek chleba.
Rozmiar:
W zależności od ilości wykorzystanego produktu (mleko owcze).
Barwa:
Początkowo barwa sera z zewnątrz i na przekroju jest śnieżnobiała. Z czasem ser pokrywa się skórką z jasnozielonym nalotem.
Konsystencja:
Ser jest delikatny w dotyku, ze zwartą, gładką konsystencją. Podczas dojrzewania w serze pojawiają się dziurki.
Smak:
Bardzo delikatny, wyraźnie słodki smak, podczas dojrzewania lekko kwaśnieje.
Dodatkowe Informacje:
Sery podpuszczkowe nie zawierają konserwantów.
Tradycja:
Pasterstwo oraz tradycje związane z przetwórstwem mleka owczego zarówno na Żywiecczyźnie, jak i w całych Karpatach zostały zapoczątkowane przez lud pasterski wywodzący się z dzisiejszej Rumunii. Wołosi, bo tak nazwano ten lud, wędrowali wzdłuż Karpat od wschodu na północny zachód. Stefan Górzyński w rozdziale poświęconym dziejom osadnictwa i pasterstwa Podhala i Tatr pisze: Jakkolwiek karta dziejów pasterstwa wołoskiego wiąże się żywiołowo dopiero z początkiem XV w., gdy Wołosi docierają do Beskidu Zachodniego, a w ciągu tego wieku i do Żywiecczyzny (Pasterstwo Tatr Polskich i Podhala, 1962, s. 21).
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:15 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:15 administrator gov.pl