Buraczki pruskie „Preussische Rote Beete”
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2006-03-15 W kategorii Gotowe dania i potrawy W województwie woj. pomorskim
Wygląd:
Buraki ćwikłowe odmiany „Burak opolski” lub „Czerwona kula”, pokrojone w plastry, w zalewie octowej
Kształt:
Buraki po ugotowaniu krojone są w owalne plastry
Rozmiar:
Średnica owalu 2-5 cm, grubość 1 cm
Barwa:
Typowy dla buraków gotowanych, silnie amarantowy
Konsystencja:
Potrawa jędrna, krucha, gładka, łatwa w krojeniu i łamaniu, wilgotna
Smak:
Smak pikantny słodko-kwaśny, zapach bardzo przyjemny, aromatyczny z wyczuwalną nutą kminku
Dodatkowe Informacje:
Można podawać do mięs i wędlin; potrawa zdrowa i niedroga, nie wywołuje alergii
Tradycja:
Produkt pochodzi z terenu byłych Zachodnich Prus (okolice Sztumu). Sztum to miasto w powiecie malborskim w województwie pomorskim na Pojezierzu Iławskim. We wczesnym Średniowieczu był to gród Pruski. Najstarsza wzmianka na temat tej miejscowości pochodzi z 1234 roku: Stumo circa Postelin (Sztum w okolicy Postolina). Miasto w XIII wieku założyli Krzyżacy w miejscu dawnego grodu Prusów. Sztum otrzymał prawa miejskie w 1416 roku, w latach 1466-1722 znalazł się w inkorporowanych do Rzeczpospolitej Prusach Królewskich.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:12 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:12 administrator gov.pl