Charsznicka kapusta kwaszona/kiszona
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2006-11-28 W kategorii Warzywa i owoce W województwie woj. małopolskim
Wygląd:
Kapusta kwaszona ma postać podłużnych nitek powstałych na skutek krojenia (szatkowania) główek kapusty na skrawki o grubości ok. 0,8 mm. Nieodłącznym elementem kapusty kwaszonej jest kwas kapuściany w kolorze zbliżonym do kremowo-żółtego, w którym kapusta jest zanurzona.
Kształt:
Skrawki przypominają nitki o nieregularnych kształtach.
Rozmiar:
Przekrój skrawków – ok. 0,8 mm, długość skrawków – do ok. 30 cm.
Barwa:
Kapusta kwaszona ma barwę kremowo-żółtą. Kwas kapuściany jest w podobnym kolorze kremowo-żółtym; przejrzysty.
Konsystencja:
Kapusta jest chrupiąca i jędrna.
Smak:
Smak lekko kwaśny, podobnie zapach
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Kapusta kwaszona produkowana jest na terenie całej gminy w 18 wioskach: Charsznica, Chodów, Chodowiec, Ciszowice, Dąbrowiec, Jelcza, Marcinkowice, Miechów-Charsznica, Podlesice, Pogwizdów, Swojczany, Szarkówka, Tczyca, Uniejów-Kolonia, Uniejów-Parcela, Uniejów-Rędziny, Wierzbie, Witowice, na powierzchni od 2 000 ha do 2 500 ha.
- Ostatnia modyfikacja:
- 03.02.2022 12:40 Iwona Chromiak
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:18 administrator gov.pl