W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Charsznicka kapusta kwaszona/kiszona

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2006-11-28 W kategorii Warzywa i owoce W województwie woj. małopolskim

Wygląd:

Kapusta kwaszona ma postać podłużnych nitek powstałych na skutek krojenia (szatkowania) główek kapusty na skrawki o grubości ok. 0,8 mm. Nieodłącznym elementem kapusty kwaszonej jest kwas kapuściany w kolorze zbliżonym do kremowo-żółtego, w którym kapusta jest zanurzona.

Kształt:

Skrawki przypominają nitki o nieregularnych kształtach.

Rozmiar:

Przekrój skrawków – ok. 0,8 mm, długość skrawków – do ok. 30 cm.

Barwa:

Kapusta kwaszona ma barwę kremowo-żółtą. Kwas kapuściany jest w podobnym kolorze kremowo-żółtym; przejrzysty.

Konsystencja:

Kapusta jest chrupiąca i jędrna.

Smak:

Smak lekko kwaśny, podobnie zapach

Dodatkowe Informacje:

 

Tradycja:

Kapusta kwaszona produkowana jest na terenie całej gminy w 18 wioskach: Charsznica, Chodów, Chodowiec, Ciszowice, Dąbrowiec, Jelcza, Marcinkowice, Miechów-Charsznica, Podlesice, Pogwizdów, Swojczany, Szarkówka, Tczyca, Uniejów-Kolonia, Uniejów-Parcela, Uniejów-Rędziny, Wierzbie, Witowice, na powierzchni od 2 000 ha do 2 500 ha.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
03.02.2022 12:40 Iwona Chromiak
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:18 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}