Chleb cebulowy z Tarnowskich Gór
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2008-03-28 W kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze w województwie śląskim
Wygląd:
Chleb o kształcie podłużnym, z charakterystycznym nacięciem w części środkowej – wzdłuż bochenka. Na powierzchni chleba widoczne odciski gałązek koszyków wiklinowych. W przekroju kształt owalny, w górnej części niewielkie wgłębienie.
Kształt:
Rozmiar:
Chleb o wadze 800-850 g, długość bochenka około 38 cm, szerokość 16 cm, wysokość około 9 cm.
Barwa:
Górna skórka chleba w części środkowej wzdłuż bochenka barwy od jasno‑ do ciemnobrązowej, błyszcząca, boczne powierzchnie obsypane mąką. Na przekroju wyraźnie widoczna ciemniejsza, dobrze wypieczona skórka. Miąższ barwy jasnej (ciemnokremowy) dobrze wyrośnięty.
Konsystencja:
Skórka chleba dobrze wypieczona, chrupka, strzelająca podczas nacisku, miąższ dobrze wyrośnięty z wyraźnymi porami, sprężysty.
Smak:
Smak chleba mieszanego, wyczuwalny smak i zapach cebuli i naturalnego kwasu chlebowego.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Wypiek chleba cebulowego jest ściśle związany z historią rodziny o wieloletnich tradycjach piekarniczych. Cztery pokolenia piekarzy, począwszy od roku 1874 trudniło się tym szlachetnym rzemiosłem. Produkcję chleba cebulowego rozpoczął pradziad prawdopodobnie w latach 1915-1920. W tym czasie był właścicielem piekarni w Reptach Śląskich i głównym dostawcą pieczywa do mieszczącego się tu zamku Donnersmarcków.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:21 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:21 administrator gov.pl