Chleb jurajski
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2008-10-29 W kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze W województwie woj. małopolskim
Wygląd:
Na zewnętrznej skórce widoczne są odgniecione od koszyczka ślady – dyskretne paski i ukośne nacięcia. Po upieczeniu na wierzchniej górnej skórce pozostaje charakterystyczna dla tego chleba cienka warstwa mąki. W przekroju widoczny miąższ otoczony cienką brązową skórką.
Kształt:
Chleb podłużny, zwężający się przy piętce.
Rozmiar:
Waga 1500 g, długość 70 cm.
Barwa:
Kolor skórki brązowy, przechodzący często do ciemnobrązowego z dyskretną posypką z żytniej mąki na wierzchu.
Konsystencja:
Chleb starannie wypieczony, dotyk nie zmienia struktury miękiszu, po naciśnięciu wraca do pierwotnego stanu.
Smak:
Zapach chleba charakterystyczny dla wypieków produkowanych na kwasie żytnim.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Chleb jurajski pieczony jest od początku lat 20-tych XX wieku według specjalnej receptury, która odpowiada za niepowtarzalny smak chleba i jest zakorzeniona w tradycji społeczności. Zmiany, jakie nastąpiły od początku jego produkcji do czasów dzisiejszych, dotyczyły jedynie zastosowania nowoczesnych urządzeń do wypieku. Pieczony był przez gospodynie w gospodarstwach domowych oraz w małych piekarniach, które znajdowały się w kilku wsiach obecnej gminy Klucze, na Jurze Krakowsko–Częstochowskiej (Ryczówku, Rodakach, Kwaśniowie, Chechle, Kluczach).
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:05 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:05 administrator gov.pl