Chleb kłobucki mieszany
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2010-09-15 W kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze w województwie śląskim
Wygląd:
Powierzchnia błyszcząca, gładka, skostkowana.
Kształt:
Podłużny.
Rozmiar:
0,8 kg - 1kg.
Barwa:
Skórka od jasnobrązowej do ciemnobrązowej.
Konsystencja:
Miękisz elastyczny, przy lekkim ucisku wraca do stanu pierwotnego.
Smak:
Aromatyczny, właściwy dla świeżego pieczywa.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Chleb to najczcigodniejszy z pokarmów ludzkości, owiany czarem legend, związany z licznymi obrzędami i wierzeniami. Jeszcze sto lat temu w wielu ubogich domach spożywany był tylko w większe święta. W polskiej tradycji kulturowej chleb zawsze symbolizował pożywienie, dostatek i pomyślność. Wygląd i właściwości chleba zmieniały się w ciągu wieków doskonalenia techniki otrzymywania mąki oraz przyrządzania i wypieku ciasta. Najbardziej pierwotną formą chleba są placki z mąki i śruty pieczone w popiele, na rozgrzanych kamieniach, później także na rusztach i blachach. Odrębnym rodzajem chleba były suche placki starożytnych Izraelitów (maca). Jakość i smak chleba istotnie polepszyło dodawanie do ciasta zaczynu lub drożdży z osadów winiarskich. Bochenki chleba z zakwaszonego ciasta były wyrośnięte i zdrowsze. Chleb na zakwasie lub drożdżach spożywany był zarówno w starożytnym Egipcie, jak i w Grecji i w Rzymie.
- Ostatnia modyfikacja:
- 22.10.2018 14:01 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 22.10.2018 14:01 Sławomir Mucha