W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Chleb niedrzwicki

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2012-10-19 W kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze W województwie woj. lubelskim

Wygląd:

Bochen chleba z dodatkiem cebuli i skwarek.

Kształt:

Prostokątny.

Rozmiar:

Waga chleba około 300 g.

Barwa:

Ciemno-złoty chleb z wyraźnie widocznymi ciemnymi kawałkami skwarek i cebuli.

Konsystencja:

Miękisz porowaty, wilgotny i elastyczny.

Smak:

Charakterystyczny dla chleba pieczonego na zakwasie z aromatem suszonej cebuli i wyraźnym smakiem skwarek.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

W Polsce chleb cieszył się wielkim szacunkiem. Mówiono, że chleb to w domu włodarz, w pracy przyjaciel, w drodze towarzysz. Bochenek chleba zaczynał zawsze kroić ojciec rodziny, który na początku kreślił znak krzyża nożem na spodniej stronie bochenka, a następnie kroił i rozdzielał kromki między siedzących przy stole. Do dnia dzisiejszego w niektórych domach na Lubelszczyźnie zwyczaj ten jest nadal kontynuowany, a szacunek do chleba nie zmienił się.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:10 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:10 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}