Chleb niedrzwicki
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2012-10-19 W kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze W województwie woj. lubelskim
Wygląd:
Bochen chleba z dodatkiem cebuli i skwarek.
Kształt:
Prostokątny.
Rozmiar:
Waga chleba około 300 g.
Barwa:
Ciemno-złoty chleb z wyraźnie widocznymi ciemnymi kawałkami skwarek i cebuli.
Konsystencja:
Miękisz porowaty, wilgotny i elastyczny.
Smak:
Charakterystyczny dla chleba pieczonego na zakwasie z aromatem suszonej cebuli i wyraźnym smakiem skwarek.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
W Polsce chleb cieszył się wielkim szacunkiem. Mówiono, że chleb to w domu włodarz, w pracy przyjaciel, w drodze towarzysz. Bochenek chleba zaczynał zawsze kroić ojciec rodziny, który na początku kreślił znak krzyża nożem na spodniej stronie bochenka, a następnie kroił i rozdzielał kromki między siedzących przy stole. Do dnia dzisiejszego w niektórych domach na Lubelszczyźnie zwyczaj ten jest nadal kontynuowany, a szacunek do chleba nie zmienił się.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:10 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:10 administrator gov.pl