Chleb prądnicki
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2005-10-10 W kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze W województwie woj. małopolskim
Wygląd:
Owalny, względnie okrągły, skórka posiada cienką warstwę otrąb żytnich. W przekroju barwa jasna, porowatość równomierna.
Kształt:
Zbliżony do owalu z łagodnie zmniejszającą się szerokością do tzw. „piętki”.
Rozmiar:
1. Chleb o wadze 4500g – okrągły: średnica około 500mm; owalny: długość około 650 mm, szerokość w środku bochenka 300-350mm, wysokość 120-150mm
Barwa:
Kolor skórki brązowy do ciemnobrązowego z częścią luźnej posypki otrębami żytnimi, której intensywność na przekroju bochenka maleje w kierunku miękiszu
Konsystencja:
Porowatość średnia do dość równomiernej. Miękisz przy lekkim nacisku powinien wrócić do stanu pierwotnego bez uszkodzenia struktury. Grubość skórki około 6mm.
Smak:
Smak właściwy – charakterystyczny dla tego rodzaju chleba. Zapach charakterystyczny dla chleba produkowanego na kwasie żytnim.
Dodatkowe Informacje:
Surowce o wysokiej jakości, szczególnie w odniesieniu do mąk.
Tradycja:
Chleb prądnicki został odtworzony na podstawie wzmianek w literaturze, informacji z Muzeum Chleba w Radzionkowie oraz rozmów przeprowadzonych z mieszkańcami Prądnika – dzisiejszej dzielnicy miasta Krakowa.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:05 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:05 administrator gov.pl