Chleb pumpernikiel
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2009-03-23 W kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze W województwie woj. pomorskim
Wygląd:
Chleb pumpernikiel – ciemny chleb o brunatno-czarnej barwie, prostokątny, opakowany w folię aluminiową przełożoną półpergaminem.
Kształt:
Chleb pokrojony na cienkie kromki o kształcie prostokąta.
Rozmiar:
Waga chleba wynosi około 250 g.
Barwa:
Barwa od ciemnobrązowej do brunatnej na całej powierzchni chleba.
Konsystencja:
Miękisz drobnoporowaty w całej masie, łamliwy, suchy w dotyku.
Smak:
Smak słodko-kwasowo-winny, właściwy dla tego rodzaju pieczywa. Zapach aromatyczny, kwasowo-słodkowo-miodowy.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Pumpernikiel to chleb razowy, zakwaszony o barwie brunatnej, czasem czarnej. Wypiekany jest on w specjalnych formach przy dużej wilgotności i niskiej temperaturze od 18 do 20 godzin. Następnie po wypieku batony układa się w specjalnym pomieszczeniu, w którym leżakują i dojrzewają. Dobór odpowiednich surowców, proces fermentacji i specyficzny wypiek pozwalają zachować niepowtarzalny wygląd, smak i aromat tego gatunku pieczywa.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:12 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:12 administrator gov.pl