Chleb staropolski – chleb żytni
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2005-09-28 w kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze w woj. podlaskim.
Wygląd:
Bochenki chleba dobrze wyrośnięte, o dużej objętości, bardzo dobrze wypieczone, na przekroju widoczna duża porowatość miękiszu.
Kształt:
Kształt bochenka nadany formą, zbliżony do prostopadłościanu. Kształt kromki chleba prostokątny.
Rozmiar:
Bochenki chleba o masie netto 700g.
Barwa:
Barwa skórki jasnobrązowa do brązowej. Na przekroju miękisz o barwie szaro-słomkowej, z połyskiem.
Konsystencja:
Miękisz elastyczny, o równomiernej porowatości, wilgotny w dotyku, o dobrej krajalności.
Smak:
Aromatyczny, typowy dla chleba żytniego, dobrze wypieczonego.
Dodatkowe Informacje:
Chleb staropolski długo zachowuje świeżość, przez okres 4 dni, poprzez dodatek przetworów ziemniaczanych.
Tradycja:
Chleb staropolski produkowany tradycyjną metodą fermentacji wielofazowej, z użyciem naturalnego zaczątku. Czas fermentacji trwa 10-12 godzin. Własna receptura została opracowana i wprowadzona do produkcji w Piekarni PSS „Społem” w roku 1978, na podstawie informacji o sposobie produkcji i stosowanych surowcach, uzyskanej od mieszkanek wsi Nowiny k/Knyszyna (lata 1956-60). Chleb staropolski uzyskał pozytywną opinie i atest Zakładu Badawczego Przemysłu Piekarskiego. Na powyższy chleb opracowano własną, zakładowa normę ZN-78/CZSS/I w roku 1978. W roku 1979 wydano normę branżową BN-79/8071-10 autorstwa pracowników „Społem” w Białymstoku.
- Ostatnia modyfikacja:
- 17.07.2018 10:58 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 17.07.2018 10:58 Sławomir Mucha