W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Chleb tatarczuch

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2008-12-08 W kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze w województwie śląskim

chleb tatarczuch

Wygląd:

Blacha chleba w formie prostokąta.

Kształt:

Bochen chleba w kształcie prostokąta.

Rozmiar:

Bochenki chleba o masie ok. 7 kg.

Barwa:

Kolor ciemnobrązowy na zewnątrz, na przekroju nieco jaśniejszy.

Konsystencja:

Miąższ lekko elastyczny w dotyku.

Smak:

Smak lekko słodkawy.

Dodatkowe Informacje:

 

Tradycja:

Gryka jest jedną z najcenniejszych roślin uprawnych ze względu na skład chemiczny i wartość odżywczą. Głównym celem uprawy jest produkcja nasion służących do wyrobu kaszy, która jest cennym produktem żywnościowym. Grykę uprawia się także jako surowiec do wyrobu leków, poza tym jest to roślina miododajna.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
23.10.2018 12:53 Sławomir Mucha
Pierwsza publikacja:
23.10.2018 12:53 Sławomir Mucha
{"register":{"columns":[]}}