W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Chleb żarnowy z Łomnej

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2008-10-28 W kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze W województwie woj. małopolskim

Wygląd:

Owalny, posypany zgniecionymi ziarnami pszenicy.

Kształt:

Okrągły lub podłużny, na przekroju owalny.

Rozmiar:

Okrągły – ok. 1,20 kg; średnica – ok. 20 cm.

Barwa:

Barwa skórki chleba ciemno-złocista, na wierzchu znajduje się posypka marmurkowa z ziaren, barwa na przekroju jasno-złocista.

Konsystencja:

Chleb porowaty, suchy w dotyku, skórka chropowata mocno wypieczona.

Smak:

Właściwy dla tego rodzaju pieczywa.

Dodatkowe Informacje:

Do wypieku chleba wykorzystywane jest drewno mieszane (liściaste z iglastym). Na pierwszy wypał używa się buku, potem drewno miękkie.

Tradycja:

Tradycja wypieku chleba żarnowego w Łomnej jest bardzo długa i wiąże się z polską tradycją wypieku chleba domowego, a jego receptura była powszechnie znana wśród mieszkańców wsi i zbliżona do receptur zawartych i publikowanych w książkach kucharskich (Ida Plucińska, Książka kucharska udoskonalona, wydanie IV, Poznań 1945 – I wydanie 1926). Gospodynie domowe korzystały z mąki odpowiedniej granulacji przygotowanej na żarnach. Receptury były podobne, chociaż każda gospodyni miała swoje sekrety, które wpływały na ostateczny smak chleba (np. dodatek kminku lub kopru).

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:05 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:05 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}