Chleb żarnowy z Łomnej
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2008-10-28 W kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze W województwie woj. małopolskim
Wygląd:
Owalny, posypany zgniecionymi ziarnami pszenicy.
Kształt:
Okrągły lub podłużny, na przekroju owalny.
Rozmiar:
Okrągły – ok. 1,20 kg; średnica – ok. 20 cm.
Barwa:
Barwa skórki chleba ciemno-złocista, na wierzchu znajduje się posypka marmurkowa z ziaren, barwa na przekroju jasno-złocista.
Konsystencja:
Chleb porowaty, suchy w dotyku, skórka chropowata mocno wypieczona.
Smak:
Właściwy dla tego rodzaju pieczywa.
Dodatkowe Informacje:
Do wypieku chleba wykorzystywane jest drewno mieszane (liściaste z iglastym). Na pierwszy wypał używa się buku, potem drewno miękkie.
Tradycja:
Tradycja wypieku chleba żarnowego w Łomnej jest bardzo długa i wiąże się z polską tradycją wypieku chleba domowego, a jego receptura była powszechnie znana wśród mieszkańców wsi i zbliżona do receptur zawartych i publikowanych w książkach kucharskich (Ida Plucińska, Książka kucharska udoskonalona, wydanie IV, Poznań 1945 – I wydanie 1926). Gospodynie domowe korzystały z mąki odpowiedniej granulacji przygotowanej na żarnach. Receptury były podobne, chociaż każda gospodyni miała swoje sekrety, które wpływały na ostateczny smak chleba (np. dodatek kminku lub kopru).
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:05 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:05 administrator gov.pl