Chleb zwykły sławkowski
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2007-12-21 W kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze w województwie śląskim
Wygląd:
Skórka błyszcząca kostkowana, w miejscach po nacięciach chropowata. Na przekroju barwa jasna.
Kształt:
Podłużny lub okrągły nacinany. Po bokach ślady mąki z podsypki.
Rozmiar:
1 kg
Barwa:
Barwa złocista do jasnozłotej. Intensywność zabarwienia na przekroju bochenka zmniejsza się w stronę miękiszu.
Konsystencja:
Miękisz po lekkim nacisku powinien wrócić do stanu pierwotnego bez deformacji struktury.
Smak:
Aromatyczny; szczególny zapach swojskiego chleba.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Dawniej chleb wypiekano powszechnie w gospodarstwach domowych. Przed I wojną światową, jak i później chleb nie był jadłem powszednim, ponieważ nie zawsze starczało mąki na jego wypiek. W wielu rodzinach uznawany był za przysmak, a w jego zastępstwie podawano na co dzień polewki, bryje lub placki. O tym, że chleb wypiekano w domu i jedzono w dni świąteczne, świadczy wzmianka w opracowaniu Stanisława Ciszewskiego pochodząca z 1887 r. Lud Rolniczo‑Górniczy z okolic Sławkowa w powiecie Olkuskim (s. 10): W Święta jedzą słodkie mleko z chlebem na śniadanie.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:21 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:21 administrator gov.pl