W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Chuda Jewa

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2011-03-10 W kategorii Gotowe dania i potrawy w województwie śląskim

chuda jewa

Wygląd:

Kremowa dość gęsta zupa z widocznymi kawałkami boczku, ziemniaków i zielonego kopru.

Kształt:

Kształt w zależności od naczynia.

Rozmiar:

Wielkość zależy od naczynia, w którym jest podawana.

Barwa:

Kolor kremowy.

Konsystencja:

Płynna, zawiesista.

Smak:

Słodki, maślany, delikatny smak o lekko wyczuwalnym czosnku i kminku. Zapach śmietankowy, maślany.

Dodatkowe Informacje:

 

Tradycja:

Chuda Jewa to tradycyjna zupa przygotowywana na Śląsku Cieszyńskim. Jest to polewka na kwaśnym mleku lub maślance podawana z ziemniakami lub chlebem. Wzbogacona jest w przyprawy takie jak czosnek, kminek oraz sól i pieprz, które nadają jej delikatny, a zarazem wyrazisty smak i zapach. „(…) wszelkie zupy nazywano „polywkami”. Popularną zupą była „Chuda Jewa” z czosnkiem czy cebulą z pływającymi po wierzchu „szpyrkami” jedzona z ziemniakami” (cyt. Marii Pilch z publikacji „Potrawy Regionalne Wisły i Śląska Cieszyńskiego”). „Dodać należy, że inwencja kulinarna ludności wiejskiej szła w kierunku łączenia mało urozmaiconych produktów oraz w nadawaniu potrawom często określeń ironicznych, jak na przykład Chuda Jewa” (Zofia Szromba-Rysowa, „Pożywienie ludności wiejskiej na Śląsku”, 1978).

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
23.10.2018 12:54 Sławomir Mucha
Pierwsza publikacja:
23.10.2018 12:54 Sławomir Mucha
{"register":{"columns":[]}}