Ciasteczka wyśmienite
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2008-10-29 W kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze W województwie woj. małopolskim
Wygląd:
Okrągłe ciasteczko ze śmietankowo-kremową warstwą lukru, z widoczną liniową warstwą marmolady owocowej.
Kształt:
Okrągły, na przekroju prostokątny, z widoczną linią przekładki z marmolady owocowej.
Rozmiar:
Okrągłe ciasteczko o średnicy około 3–3,5 cm.
Barwa:
Wierzchnia i spodnia warstwa – śmietankowo-kremowa warstwa lukru, na przekroju delikatnie żółte z widoczną liniową warstwą marmolady, w zależności od użytego rodzaju kolor marmolady od różowego do brązowego.
Konsystencja:
Delikatna, krucha, właściwa dla ciast kruchych.
Smak:
Smak delikatny, słodki, maślany – typowy dla tego typu wyrobów, z kwaskowym posmakiem marmolady.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Recepturę ciasteczek wyśmienitych opracowali nauczyciele pracujący w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 2 im. Prof. Odona Bujwida w Krakowie w latach wojennych i powojennych. Przepis ten przekazywany był i nadal jest kolejnym pokoleniom uczniów najstarszej szkoły gastronomicznej w Polsce. Ten pracochłonny wypiek odbywa(ł) się wyłącznie z najlepszych surowców i przy użyciu tradycyjnych metod wypieku ciasta.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:05 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:05 administrator gov.pl