W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Ciasteczka wyśmienite

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2008-10-29 W kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze W województwie woj. małopolskim

Wygląd:

Okrągłe ciasteczko ze śmietankowo-kremową warstwą lukru, z widoczną liniową warstwą marmolady owocowej.

Kształt:

Okrągły, na przekroju prostokątny, z widoczną linią przekładki z marmolady owocowej.

Rozmiar:

Okrągłe ciasteczko o średnicy około 3–3,5 cm.

Barwa:

Wierzchnia i spodnia warstwa – śmietankowo-kremowa warstwa lukru, na przekroju delikatnie żółte z widoczną liniową warstwą marmolady, w zależności od użytego rodzaju kolor marmolady od różowego do brązowego.

Konsystencja:

Delikatna, krucha, właściwa dla ciast kruchych.

Smak:

Smak delikatny, słodki, maślany – typowy dla tego typu wyrobów, z kwaskowym posmakiem marmolady.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Recepturę ciasteczek wyśmienitych opracowali nauczyciele pracujący w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 2 im. Prof. Odona Bujwida w Krakowie w latach wojennych i powojennych. Przepis ten przekazywany był i nadal jest kolejnym pokoleniom uczniów najstarszej szkoły gastronomicznej w Polsce. Ten pracochłonny wypiek odbywa(ł) się wyłącznie z najlepszych surowców i przy użyciu tradycyjnych metod wypieku ciasta.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:05 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:05 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}