Ciastka kręcone z maszynki – smalcówki
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2018-03-14 w kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze w woj. lubuskim.
Wygląd:
Podłużne ciastka o chropowatej powierzchni.
Kształt:
Podłużne, na przekroju prostokątne. Kształt uzależniony od blaszki w maszynce.
Rozmiar:
Długość ciastek ok. 8 cm, szerokość ok. 3 cm.
Barwa:
Zewnętrzna złoto-brązowa, na przekroju słomkowa.
Konsystencja:
Stała, w dotyku kruche.
Smak:
Smak słodki, zapach upieczonego ciasta kruchego.
Tradycja:
Ciastka kręcone z maszynki tzw. smalcówki przybyły w okolice Mycielina i Długiego wraz z napływającą po wojnie ludnością z Polesia. Poleska ludność przeniosła ze sobą swoją kulturę i zwyczaje, w tym przepisy kulinarne, które pomimo przesiedlenia były nadal wykorzystywane w codziennej kuchni. Jedną z takich tradycji był wypiek kruchych ciastek tzw. „smalcówek”. Ciastka te swoją potoczną nazwę zawdzięczały mieszance tłuszczu użytego do ich wypieku, tj. masła i smalcu. To dzięki tym składnikom zachowywały charakterystyczną dla nich, bardzo kruchą strukturę. Jako formy do wyrobu ciastek, która nadawała im odpowiedni kształt używano maszynki do mięsa ze specjalną nakładką z kilkoma wzorami. W maszynce, w której po przesunięciu metalowego paska, uzyskiwano różne wzory ciastek. Do wyrobu tych ciastek potrzebne były dwie osoby. Jedna osoba kręciła korbką i wkładała do maszynki ciasto, a druga podkładała dłonie, żeby wychodzące z maszynki ciasteczka delikatnie opadły na nie z zachowaniem odpowiedniego kształtu. Po przepuszczeniu ciasta przez maszynkę, paski ciastek przekładano na blachę do pieczenia i cięto na mniejsze paseczki. Smalcówki były pieczone w każdą sobotę i niedzielę. W wolnym czasie gospodynie wraz z dziećmi spotykały się na ławeczkach przed domami częstując się wzajemnie przygotowanymi przez siebie ciastkami oraz opowiadając o tradycji ich wytwarzania.
- Ostatnia modyfikacja:
- 26.09.2018 09:55 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 26.09.2018 09:55 Sławomir Mucha