Ciastka królewskie z Sosna Królewskiego
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2014-12-22 w kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze w woj. kujawsko-pomorskim.
Wygląd:
Ciastko średniej wielkości o karbowanych bokach.
Kształt:
Romb.
Rozmiar:
Romb o bokach 4 cm i wysokości ok. 2-2,5 cm.
Barwa:
Zewnętrzna żółto-złocista. Na przekroju lekko żółta.
Konsystencja:
Lekka, delikatna.
Smak:
Świeżego wiejskiego masła.
Tradycja:
Pierwsze informacje o Sośnie Królewskim jako osadzie młyńskiej na dawnym obszarze ziemi lubawskiej pojawiają się na początku XVII wieku w miejscowych księgach parafialnych. Głównym zajęciem mieszkańców jest rolnictwo. W rejonie od dawnych czasów istniały duże bogate gospodarstwa chłopskie, gdzie ciężko pracowano, a stoły uginały się od różnych produktów. Szczególnie w okresach świąt i uroczystości jadano iście po królewsku. Jednym ze znanych w regionie tradycyjnych przysmaków były ciastka królewskie. W okolicach Sosna Królewskiego z pokolenia na pokolenie przekazywano przepis na te znakomite, rozpływające się w ustach ciastka, a każdy kto ich spróbował mówił: „prawdziwie królewskie ciastka”. Obecnie nadal ciastka te przygotowywane są według oryginalnej receptury. Przepis na podobne ciasteczka zawiera również najstarsza książka kucharska „Compendium Ferculorum – Kuchnia Stanisława Czernieckiego”, wydana w 1682 r.: „weźmij mąki najpiękniejszej pszenicznej, przesiej, weźmij wody zimnej, zarób nietwardo… weźmij masła dobrego, (…) zawiń we troje ciasto z masłem i roztocz. Potym, roztoczywszy, kraj jako chcesz, a jajecznych zółtków rozbiwszy, a sadzaj do pieca”. Ciastka królewskie z Sosna Królewskiego nadal wypieka się na wielkie okazje, m.in. święta, chrzciny i odpusty.
- Ostatnia modyfikacja:
- 21.09.2018 12:00 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 21.09.2018 12:00 Sławomir Mucha