Ciastka ze szpyrek
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2006-03-13 W kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze w województwie śląskim
Wygląd:
Ciasteczka w zależności od przyłożonej formy i pomysłowości gospodyni mają różne kształty; podobne do ciasteczek z ciasta kruchego; w przekroju jednolite (nie mają warstw), ale chropowate, góra ciasteczek jest lekko zarumieniona, również chropowata
Kształt:
Najczęściej wyrabiany kształt ciasteczek to kształt gwiazdki w przekroju
Rozmiar:
Pasek długości 4 cm, szerokości 3 cm
Barwa:
Ciasteczka zrumienione na kolor złoty, w przekroju żółto-beżowe
Konsystencja:
Konsystencja ciastka kruchego, chropowata, ale jednolita, bez zaznaczonych warstw
Smak:
Zapach cukru waniliowego lub migdałów
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Mieszkańcy Ustronia pamiętają, że ciasteczka ze szpyrek były wypiekane jeszcze przed II wojną światową, jednak z literatury wynika, że na terenie Śląska Cieszyńskiego wypiekano je wcześniej, tzn. na przełomie XIX i XX wieku. Ciasteczka ze szpyrek były jedną z wielu potraw wigilijnych. Po świniobiciu przed świętami Bożego Narodzenia ze słoniny robiono smalec. Smalec dłużej pozostawał świeży, jeśli był czysty, czyli bez szpyrek. Stąd też wzięła się konieczność przecedzania stopionej słoniny przez durszlak. Na durszlaku pozostawało to, co było w pewnym sensie niedobre, a czysty smalec przelewano do 10-litrowej kamionki, w której mógł być przechowywany nawet przez pół roku. Aby nic się nie zmarnowało, mieszkańcy Śląska Cieszyńskiego – głównie terenów Wisły i Ustronia – zaczęli wypiekać ciastka ze szpyrek.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:21 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:21 administrator gov.pl