Ciastka zwijane z marmoladą
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2016-07-18 w kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze w woj. łódzkim.
Wygląd:
Niewielkie ciastka z mąki pszennej z wieloowocową marmoladą.
Kształt:
Podłużne o zaokrąglonych bokach.
Rozmiar:
Jedno ciastko o wielkości około 2 cm.
Barwa:
Ciemnozłota, na przekroju widoczna ciemnoczerwona marmolada.
Konsystencja:
Ciastka miękkie i lekko puchate.
Smak:
Wyraźny smak kruchego ciasta oraz lekko kwaskowej marmolady.
Tradycja:
Powiat brzeziński położony jest w województwie łódzkim i ma charakter typowo rolniczy. Znajduje się tam wiele małych gospodarstw, których mieszkańcy kultywują rodzinne tradycje. Widoczne jest to szczególnie w przygotowywaniu przeróżnych potraw, napojów oraz wyrobów piekarniczych i cukierniczych na bazie lokalnych surowców. Znanym na tych terenach deserem, który jest przysmakiem nie tylko dzieci, ale i dorosłych są ciasteczka zawijane z marmoladą. Mąka do ich wyrobu pochodzi z miejscowego młyna, jaja i masło z gospodarstw mieszkańców, zaś marmolada „u mnie w domu robiono z owoców z własnej działki pracowniczej” (Wywiad przeprowadzony z mieszkańcami powiatu Brzeziny). Wieloletnie doświadczenie, praktyka i wypracowana receptura stały się źródłem uzyskania niepowtarzalnego smaku i gwarancją niezmienionego produktu od początku jego produkcji na tym terenie. Popularność ciasteczek wzrosła wraz z uzyskaniem przez nie I-ego miejsca w konkursie podczas festynu pn. „Smaki Ziemi Brzezińskiej” w 2011 roku.
- Ostatnia modyfikacja:
- 09.10.2018 12:37 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 09.10.2018 12:37 Sławomir Mucha