W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Ćwikła z Werbkowic

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2016-06-15 W kategorii Warzywa i owoce W województwie woj. lubelskim

Wygląd:

Jednolita i wyrównana masa powstała z przetartych buraków ćwikłowych i tartego korzenia chrzanu.

Kształt:

Przecier warzywny wyrównany w słoju.

Rozmiar:

W zależności od słoja najczęściej około 220 g.

Barwa:

Z zewnątrz i w przekroju od czerwonej do amarantowej, z wyraźnymi białymi punktami.

Konsystencja:

Gęsta, jednolita masa o wyrównanej konsystencji i jednakowym stopniu rozdrobnienia użytych składników.

Smak:

Smak świeżych, gotowanych buraków czerwonych, z wyraźnym smakiem chrzanu białego. Słodkawo-kwaśny, ostry, zapach buraków czerwonych i tartego chrzanu, bez obcych posmaków i zapachów.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Gmina Werbkowice położona jest w północno-zachodniej części Kotliny Hrubieszowskiej i jest w przeważającej części gminą typowo rolniczą. Dzięki bardzo dobrym glebom rozwinęła się produkcja roślinna, w której ważną pozycję odgrywa uprawa sadownicza oraz uprawa warzyw, w tym ziemniaków i buraków. Buraki są podstawowym surowcem do przygotowania bardzo znanej na tym terenie ćwikły. Jest to prosta potrawa, niezastąpiona w jadłospisie domowym w regionie werbkowickim. Ćwikła, czyli popularne buraczki z chrzanem, zazwyczaj spożywana na zimno podawana jest jako dodatek do obiadów i kolacji, gdyż świetnie smakuje z różnego rodzaju wyrobami mięsnymi. Może również zastąpić surówkę podawaną do obiadu. Najczęściej jednak kojarzona jest z okresem Wielkanocnym. Metody sporządzania jak również narzędzia do przygotowania ćwikły nie zmieniły się od lat. „Najczęściej podawane proporcje przez nasze gospodynie na ćwikłę to: 1 kg buraków ćwikłowych, 2 korzenie chrzanu, szczypta soli, łyżka octu lub soku z cytryny, łyżka cukru. Myjemy buraki, osuszamy i gotujemy do miękkości – około 1,5 godziny. Ostudzone warzywa obieramy, ścieramy na tarce, odsączamy na sitku z nadmiaru soku. Chrzan obieramy i moczymy w zimnej wodzie (co najmniej godzinę, dzięki czemu zachowa ładny kolor i nie będzie suchy). Następnie ścieramy na tarce o drobnych otworach, podobnie jak ziemniaki na placki. Chrzan przekładamy do miseczki, zalewamy 5-6 łyżkami wrzątku, dodajemy sok z cytryny lub ocet, sól i cukier. Następnie chrzan łączymy ze startymi burakami. Odkładamy na kilka godzin do lodówki, by smaki mogły się „przegryźć”. Później przekładamy do słoiczków i przetrzymujemy w lodówce” (Wywiad przeprowadzony z mieszkańcami gminy Werbkowice). Gwarancją specyficznego smaku i aromatu obok niezmiennej metody produkcji jest stosowanie w odpowiednich proporcjach buraków i chrzanu. Dla ostrzejszego smaku można dodać około pół łyżeczki octu, zaś aby złagodzić smak można dodać cukier. Można również urozmaicić smak ćwikły dodając do niej starte winne jabłko.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:13 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:13 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}