Domowa nalewka z tarniny
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2016-11-04 w kategorii Napoje w woj. mazowieckim.
Wygląd:
Klarowna ciecz z owoców tarniny.
Kształt:
W zależności od naczynia, w którym się znajduje.
Rozmiar:
W zależności od naczynia, w którym się znajduje.
Barwa:
Ciemno-wiśniowa.
Konsystencja:
Płynna.
Smak:
Słodki z lekką goryczką o zapachu owocowym.
Tradycja:
Gmina Sarnaki położona jest w najbardziej na wschód wysuniętej części Mazowsza w powiecie Łosickim. Należy do obszarów o wysokiej lesistości.
Szata roślinna gminy jest bardzo bogata i zróżnicowana pod względem siedliskowym, jak również liczebności zbiorowisk roślinnych i gatunków roślin. Teren gminy porastają łąki trwałe, podmokłe, na których rosną duże ilości tarniny.
Dzięki bogactwu ich występowania, mieszkańcy wykorzystywali owoce tarniny do wyrobu różnych przetworów, a także nalewek. Owoce tarniny na tym obszarze są wyjątkowo dorodne, dzięki czemu nalewka uzyskuje intensywną barwę i wyjątkowy aromat.
Od wielu lat sposób przygotowania domowej nalewki z tarniny nie zmienił się. Do jej wyrobu wykorzystywane są owoce tarniny, spirytus, woda oraz cukier.
Proces przygotowania nalewki jest długotrwały, a jej leżakowanie może trwać nawet 2 lata.
Cechą wyróżniającą nalewkę przygotowywaną w gminie Sarnaki jest dodatek goździków oraz soku z połowy cytryny. Dzięki temu nalewka zyskuje wyrazisty smak. Domowej nalewki z tarniny można spróbować podczas lokalnych i wojewódzkich przedsięwzięć mających na celu promocję lokalnych produktów oraz regionu.
- Ostatnia modyfikacja:
- 06.12.2022 15:19 Iwona Chromiak
- Pierwsza publikacja:
- 25.01.2019 11:14 Sławomir Mucha