Drobné miãso – drobne mięso, potrawka z podrobów
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2008-03-31 W kategorii Gotowe dania i potrawy W województwie woj. pomorskim
Wygląd:
Gulaszowata masa mięsna w gęstym sosie
Kształt:
Ugotowane kawałki mięsne pokrojone w kostki i trójkąty
Rozmiar:
Nieduże kawałki mięsa i podrobów (jak w gulaszu)
Barwa:
Brunatna, brązowa, kolor ugotowanego mięsa
Konsystencja:
Gęsty sos z kawałkami mięsnymi
Smak:
Smak gotowanego, duszonego mięsa, przyjemny zapach mięsa z przyprawami charakterystycznymi dla tej potrawy
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Kuchnia kaszubska posiadała receptury na bardzo wiele smacznych i ciekawie przyrządzonych dań mięsnych z gęsiny, kurcząt oraz z podrobów drobiowych i mięsnych. Wszystko to było zasługą ludności zamieszkującej te tereny, która żyjąc wedle pór roku, wypracowała pewne nawyki.
Informacje o publikacji dokumentu
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:12 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:12 administrator gov.pl