Dynia w winie po cieszyńsku
03.06.2018
w dniu 2008-03-26 kategoria Warzywa i owoce w województwie śląskim
Wygląd:
Różowe kostki karbowane o grubości ok. 2 cm i 3 cm długości;
Kształt:
Kostki karbowane około 2 cm
Rozmiar:
Długość 3 cm, grubość ok. 2 cm
Barwa:
Kolor od różowego do bordowego
Konsystencja:
Miękka, lepka
Smak:
Lekko kwaskowaty, zapach z aromatem octowym
Dodatkowe Informacje:
Miąższ dojrzałej dyni olbrzymiej zawiera 4,34-7,85% węglowodanów, jej owoce zawierają dużo karotenu (prowitamina A), a także małe ilości witaminy B1, B2 i C.
Tradycja:
O dyni Hanna Strzelecka w książce Warzywa dyniowate (1985 r., s. 8-9) pisze: W Europie dynia zdobyła uznanie i zaczęto ją powszechnie uprawiać dopiero w XVI w., ale już w starożytności była smakołykiem np. podawano dynię smażoną w miodzie. Uczeni greccy uważali ją za środek przeciwko zaparciu (świeża, starta, zalana winem), stara medycyna arabska polecała sok z dyni jako lek nasenny. W Argentynie Indianie używali wyciągu z odmian rosnących tam dyń, jako lekarstwa, wierzyli, że leczy on wszelkie choroby, pozwala zachować młodość i urodę.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:13 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:13 administrator gov.pl