W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Eksport do Indii – nowe wymogi

29.12.2022

Od 1 lutego 2023 r. podmioty produkujące wybrane kategorie artykułów rolno-spożywczych eksportowane do Indii będą podlegać obowiązkowi rejestracji w indyjskim Urzędzie ds. Bezpieczeństwa i Standardów Żywności (Food Safety and Standards Authority of India - FSSAI).

infografika kontur Indii na niebieskim tle

Kogo dotyczy obowiązek rejestracji

Obowiązek rejestracji dotyczy producentów artykułów żywnościowych z kategorii:

(1) mleko i produkty mleczne,

(2) mięso i produkty mięsne (w tym ryby  i ich produkty),

(3) jajka w proszku (proszek jajeczny),

(4) żywność dla niemowląt,

(5) nutraceutyki (np. suplementy diety, żywność do celów specjalnych).

Jak zarejestrować podmiot do eksportu do Indii 

Proces rejestracji polskich podmiotów prowadzą:

  • powiatowe organy Inspekcji Weterynaryjnej w przypadku produktów z kategorii (1), (2) i (3);
  • powiatowe organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej w przypadku produktów z kategorii (4) i (5).

Informacje na temat nowych wymogów indyjskich dostępne są na stronach internetowych Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa

https://kowr.gov.pl/biuro-prasowe/aktualnosci/informacja-ws-nowych-regulacji-indyjskich-dot-rejestracji-zagranicznych-zakladow-produkujacych-zywnosc-eksportowana-do-indii 

Głównego Inspektoratu Weterynarii https://www.wetgiw.gov.pl/main/aktualnosci/Informacje-ws.-nowych-regulacji-indyjskich-dot.-rejestracji-zagranicznych-zakladow-produkujacych-zywnosc-eksportowana-do-Indii/idn:2183

Głównego Inspektoratu Sanitarnego

https://www.gov.pl/web/gis/rejestracja-zakladow-produkujacych-zywnosc-eksportowana-do-indii

Podstawa prawna

Wymóg rejestracji wynika z Zarządzenia FSSAI z 10 października 2022 r.:

https://www.fssai.gov.in/upload/advisories/2022/10/6343da0a0f78fOrder_Foreign_Food_10_10_2022.pdf

 

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
29.12.2022 12:58 Sławomir Mucha
Pierwsza publikacja:
29.12.2022 12:58 Sławomir Mucha
{"register":{"columns":[]}}