W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

FAQ (Najczęściej zadawane pytania)

Jakie są główne źródła zanieczyszczenia powietrza w rolnictwie?

Głównym źródłem zanieczyszczenia powietrza z rolnictwa jest emisja amoniaku. Rolnictwo w Polsce odpowiada za ok. 96% całkowitej emisji tego gazu. Głównymi źródłami emisji amoniaku w rolnictwie są gospodarka odchodami zwierzęcymi odpowiedzialna za blisko 82% emisji oraz stosowanie nawozów mineralnych azotowych, na które przypada ok. 17% emisji.

Jak rolnik może obniżyć zanieczyszczenie powietrza?

Rolnicy mogą przyczynić się do obniżenia zanieczyszczenia powietrza (emisji amoniaku) poprzez stosowanie odpowiednich praktyk rolniczych, mających na celu ograniczenie emisji amoniaku do atmosfery, przede wszystkim niskoemisyjnych technik rozprowadzania i przechowywania nawozów oraz systemów utrzymywania i żywienia zwierząt, a także stosowanie racjonalnego nawożenie azotowego. Praktyki te określone są w Kodeksie amoniakowym.

Zasady wykorzystania nawozów, okresy, dawki i sposoby nawożenia, a także przechowywania nawozów naturalnych, przyczyniające się m.in. do ograniczenia emisji amoniaku są również określone w Programie azotanowym.

Do ograniczenia emisji amoniaku przyczynia się m.in. stosowanie przez rolników:

  • aplikacji doglebowej nawozów na bazie mocznika,
  • rozlewania gnojowicy innymi metodami niż rozbryzgowo,

przyorywania obornika w ciągu 12 godzin od aplikacji na glebę.

{"register":{"columns":[]}}