Galaretka z czarnej porzeczki
15.05.2019
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2019-05-14 w kategorii Warzywa i owoce w woj. mazowieckim.
Wygląd (zewnętrzny i na przekroju)
Charakterystyczny dla przetworów owocowych
Barwa (zewnętrzna i na przekroju)
Barwa ciemna, klarowna z widocznymi ciemniejszymi przebarwieniami spowodowanymi przetarciem porzeczek
Konsystencja
Konsystencja gładka, galaretowata
Smak i zapach
Smak i zapach charakterystyczny dla czarnej porzeczki.
Tradycja, pochodzenie oraz historia produktu rolnego, środka spożywczego lub napoju spirytusowego
Osadnictwo na terenie gminy Maciejowice w województwie mazowieckim rozwinęło się na przełomie XII i XIII wieku czemu sprzyjały tutejsze urodzajne gleby, zwane obecnie powiślańskimi. W pierwszej połowie XIX wieku znaczący rozwój rolnictwa w okolicach Maciejowic sprzyjał uprawom warzyw i owoców. Wymagały one zagospodarowania, dlatego sporządzano różnorodne przetwory: susze, marynaty, konfitury, dżemy, galaretki itp. Gospodynie gminy Maciejowice w sposób tradycyjny podchodziły do kwestii żywienia swoich rodzin. Uprawiane w gospodarstwach przez nie warzywa i owoce wykorzystywały bezpośrednio do spożycia jak i do produkcji różnorodnych przetworów. Tradycja wykorzystywania przetworów z własnej produkcji utrzymała się do dnia dzisiejszego.
Jednym z takich produktów jest galaretka z czarnej porzeczki. Przygotowanie galaretki rozpoczyna się od oczyszczenia owoców, które następnie wsypuje się do garnka na zmianę z cukrem. Całość należy odstawić na parę godzin aż porzeczka puści sok. W następnym etapie porzeczki podgrzewa się, aż do ich zmiękczenia, a nadmiar soku odlewa się w celu zagęszczenia i skrócenia czasu odparowania wody. Następnie owoce przeciera się przez sito, tak aby skórki i pestki nie przedostały się do pulpy. W ostatnim etapie miesza się dokładnie uzyskaną pulpę dodając kolejne porcje cukru. Całość podgrzewana jest do zagotowania. Gorącą galaretką napełnia się spasteryzowane słoiki.
Galaretka z czarnej porzeczki promowana jest na licznych konkursach kulinarnych, targach i wystawach okolicznościowych. Miedzy innymi w 2016 roku w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” galaretka z Maciejowic otrzymała I nagrodę.
- Ostatnia modyfikacja:
- 12.08.2019 12:39 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 15.05.2019 15:05 Sławomir Mucha