Gęś pomorska pieczona
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2011-08-25 W kategorii Gotowe dania i potrawy W województwie woj. pomorskim
Wygląd:
Gęś pieczona w całości. Z zewnątrz przyrumieniona skórka, w środku widoczne kawałki jabłek.
Kształt:
Kształt gęsi.
Rozmiar:
W zależności od gęsi, średni ciężar 2-3 kg.
Barwa:
Na zewnątrz ciemnobrunatna, na przekroju jaśniejsza.
Konsystencja:
Mięso kruche, soczyste, miękkie.
Smak:
Aromat owocowo-mięsny.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Hodowla gęsi na Pomorzu zwłaszcza lokalnych ras: pomorskiej czy kartuskiej, zarówno w gospodarstwach chłopskich, jak i w majątkach ziemskich, była niegdyś bardzo rozpowszechniona. Gęsi były łatwe w hodowli i wszechstronnie użytkowane: dostarczały mięsa, smalcu, puchu i pierza. Gęsinę spożywano na wiele sposobów, zarówno w potrawach codziennych, jak i odświętnych. Tradycja przyrządzania gęsiny utrzymuje się nadal wśród mieszkańców Kaszub.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:12 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:12 administrator gov.pl