W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Gęś pomorska pieczona

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2011-08-25 W kategorii Gotowe dania i potrawy W województwie woj. pomorskim

Wygląd:

Gęś pieczona w całości. Z zewnątrz przyrumieniona skórka, w środku widoczne kawałki jabłek.

Kształt:

Kształt gęsi.

Rozmiar:

W zależności od gęsi, średni ciężar 2-3 kg.

Barwa:

Na zewnątrz ciemnobrunatna, na przekroju jaśniejsza.

Konsystencja:

Mięso kruche, soczyste, miękkie.

Smak:

Aromat owocowo-mięsny.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Hodowla gęsi na Pomorzu zwłaszcza lokalnych ras: pomorskiej czy kartuskiej, zarówno w gospodarstwach chłopskich, jak i w majątkach ziemskich, była niegdyś bardzo rozpowszechniona. Gęsi były łatwe w hodowli i wszechstronnie użytkowane: dostarczały mięsa, smalcu, puchu i pierza. Gęsinę spożywano na wiele sposobów, zarówno w potrawach codziennych, jak i odświętnych. Tradycja przyrządzania gęsiny utrzymuje się nadal wśród mieszkańców Kaszub.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:12 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:12 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}