Gołąbki z pęczaku z grzybami
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2011-02-18 W kategorii Gotowe dania i potrawy W województwie woj. pomorskim
Wygląd:
Farsz z kaszy i grzybów owinięty liśćmi kapusty białej.
Kształt:
Owalny.
Rozmiar:
Wymiary gołąbka: 12cm x 5cm x 3cm.
Barwa:
Zewnętrzna barwa brązowo-złocista, w przekroju farsz barwy brązowej.
Konsystencja:
Konsystencja zwarta, kleista.
Smak:
Smak i zapach charakterystyczny dla kapusty, kaszy oraz grzybów leśnych.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Przepis na gołąbki z pęczaku z grzybami został przeniesiony na Żuławy po 1945 roku wraz z napływem ludności z terenów Polski południowo-wschodniej i centralnej. Jednak upowszechnienie tej potrawy na Żuławach datuje się na lata 70-te XX wieku. Stosowany przez gospodynie przepis został spopularyzowany przez miejscowe Koło Gospodyń Wiejskich na kursach żywienia. Potrawa ta od razu zyskała uznanie, ponieważ jej przygotowanie było tanie i proste, a wszystkie składniki dostępne w gospodarstwach. Jedynym składnikiem, nieprzystępnym na terenie Żuław były grzyby, które mieszkańcy pozyskiwali z sztumskich lasów lub Borów Tucholskich. Gołąbki z pęczaku z grzybami przygotowane były w czasie postu, na przednówku. Podawano je jako danie podczas kolacji wigilijnej.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:12 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:12 administrator gov.pl