Gòlce / nadzy klosczy (kluski ziemniaczane)
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2008-03-31 W kategorii Gotowe dania i potrawy W województwie woj. pomorskim
Wygląd:
Wygląd nieregularny, formowane podłużne kluski o postrzępionych brzegach
Kształt:
Kształt nieregularny, podłużny, kluskowy
Rozmiar:
Wielkość małych kopytek 3 x 1 cm
Barwa:
Szara
Konsystencja:
Zwarta, miękka, sprężysta
Smak:
Gotowanych ziemniaków z dodatkiem mąki i przypraw
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Ziemniaki wraz z ich upowszechnieniem na Pomorzu bardzo szybko stały się podstawowym produktem w żywieniu. Bulwë ratowały tutejszą ludność przed wielkimi klęskami głodu w XIX i XX wieku. Są składnikiem wielu przepisów, w tym najrozmaitszych klusek z ziemniaków gotowanych bądź tartych surowych.
Informacje o publikacji dokumentu
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:12 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:12 administrator gov.pl