Golonka faszerowana grzybami leśnymi z Rudki
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2014-08-07 W kategorii Gotowe dania i potrawy W województwie woj. mazowieckim
Wygląd:
Kawałek mięsa – golonki z ciemnobrązową, rumianą skórką, wypełniony farszem.
Kształt:
Zbliżony do okrągłego.
Rozmiar:
Średnia.
Barwa:
Na zewnątrz ciemnobrązowa, rumiana, na przekroju jasnobrązowa z wyraźnymi żółtymi kawałkami kurek.
Konsystencja:
Zbita, po upieczeniu dobrze się kroi.
Smak:
Aromatyczny, charakterystyczny dla pieczonego mięsa.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Rudka to miejscowość położona w gminie Stara Kornica. Miejscowość ta otoczona jest lasami bogatymi w owoce i grzyby leśne. Jesienią, gdy przychodzi czas grzybobrania, wielu mieszkańców Rudki udaje się do lasu po grzyby, przede wszystkim kurki, które później wykorzystuje w domowej kuchni. Na terenach tych powszechnie przygotowywano golonkę faszerowaną grzybami leśnymi, najczęściej kurkami. Golonka „musiała być z własnej hodowlanej świnki pasionej tradycyjnymi ziemniakami i ospą z własnej stodoły. Przed pieczeniem leżała w zalewie słonej, a później pieczona była na czerwono w piecu chlebowym. Początkowo piekło się ją z kością, później wyjmowano i nadziewano mięsem mielonym z grzybami zbieranymi w rudeckim lesie” (Wywiad przeprowadzony z mieszkańcami wsi Rudka). Farsz przygotowywany z mięsa mielonego wieprzowego z dodatkiem leśnych grzybów, jajka i przypraw, jest to doskonałe połączenie tradycyjnych smaków, charakterystycznych dla tego terenu. Po wypełnieniu golonki farszem, obficie posypywano ją ziołami i przyprawami, kładziono na blasze i pieczono, najlepiej w piecu chlebowym. Podczas pieczenia należało kilkakrotnie obracać ją polewając piwem. Golonka faszerowana grzybami leśnymi z Rudki jest popularna wśród lokalnej ludności, a także przybywających gości. Prezentowana przez Koło Gospodyń Wiejskich z Rudki zdobywa liczne nagrody i wyróżnienia, m.in. nagrodę Perła 2009.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:23 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:23 administrator gov.pl