Grochówka po częstochowsku
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2010-05-17 W kategorii Gotowe dania i potrawy w województwie śląskim
Wygląd:
Gęsta zupa z widocznymi kawałkami warzyw: marchewki, pietruszki, ziemniaków oraz łupinkami rozgotowanego grochu. W okresie letnim dodatkowo posypana pokrojoną natką pietruszki.
Kształt:
W zależności od naczynia.
Rozmiar:
W zależności od naczynia.
Barwa:
Barwa żółta, widoczne pomarańczowe kawałki marchewki oraz kremowe: pietruszki i ziemniaków.
Konsystencja:
Zawiesista zupa.
Smak:
Charakterystyczny zapach grochu, lekki posmak czosnkowy.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Grochówka to popularna zupa w staropolskiej kuchni chłopów i mieszczan. W książce „W staropolskiej kuchni i przy polskim stole” autorzy Maria Lemnis i Henryk Vitry pisząc o obiadach mieszczan z tego okresu, wspominają: „Obiady na co dzień były obfite i smaczne. Otwierała je jedna z ulubionych zup polskich jak barszcz, rosół, krupnik, kapuśniak i grochówka (…)”.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 21:57 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 21:57 administrator gov.pl