Gruszki w przecierze śliwkowym
23.11.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2018-11-23 w kategorii Warzywa i owoce w woj. lubelskim.
Wygląd (zewnętrzny i na przekroju)
Ćwiartki gruszek zalane przecierem śliwkowym.
Kształt (zewnętrzny i na przekroju)
W zależności od naczynia, w którym się znajdują.
Wielkość
W zależności od ilości gruszek w porcji.
Barwa (zewnętrzna i na przekroju)
Zewnętrzna śliwkowa, fioletowa, na przekroju bursztynowo – różowa.
Konsystencja, „wrażenie w dotyku”
Miękkie, nierozpadające się.
Smak i zapach
Smak lekko winny, śliwkowo-gruszkowy z nutą słodyczy, korzenny aromat.
Tradycja, pochodzenie oraz historia produktu rolnego, środka spożywczego lub napoju spirytusowego
Na wysokiej skarpie Małopolskiego przełomu Wisły znajduje się wieś Łopoczno w gminie Józefów nad Wisłą. Jest to teren, bogaty w sady, w których rosną jabłonie, grusze oraz śliwy węgierki. Grusze i śliwy rosły na tych terenach od zawsze, najpierw w ogrodach przydomowych, teraz w sadach – stąd od lat 70., odbywa się tu „Święto Sadów”. Z zebranych owoców robiono zapasy na zimę i na przedwiośnie na tzw. przednówek. Przetwory wykorzystywano do kasz, klusek, jako danie obiadowe oraz do ciast i posmarowania chleba. Smak grusz w przecierze śliwkowym zawdzięczamy odmianie gruszy dobra szara - typowej gruszce na przetwory oraz śliwkom węgierki zwykłej, która posiada wspaniały aromat i barwę. Gruszka dobra szara dojrzewa w tym samym czasie co śliwka węgierka, co sprzyja robieniu przetworów z tych owoców. Początkowo w latach 50. smażono śliwki w wielkich żeliwnych kotłach na paleniskach. Do usmażonych śliwek dodawano obgotowane gruszki i zapiekano w glinianych garnkach w piecach chlebowych. Natomiast o długiej historii przetwarzania gruszek możemy przeczytać w książkach „Kompoty, marynaty, dżemy” z 1985 roku i „Przetwórstwo domowe warzyw i owoców” z 1982 roku. Przepis na gruszki w przecierze ze śliwek jest następujący: 1 kg gruszek, 5-10 dkg cukru, 75 dkg – 1 kg śliwek węgierek lub ałyczy. Przygotować przecier z rozparowanych i przetartych śliwek. Umyte gruszki obrać, przekrajać na połówki lub ćwiartki usunąć gniazda nasienne, zblanszować wrzucając na kilka minut do gorącej wody. Pasteryzować 30 – 35 minut w temperaturze 90° C słoiki napełnione gruszkami zalanymi przecierem. Obecnie gruszki w przecierze śliwkowym na terenie Lubelszczyzny są wyrabiane według starych dobrych receptur, które były wykorzystywane przez mieszkańców ziem kraśnickich.
- Ostatnia modyfikacja:
- 23.11.2018 13:15 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 23.11.2018 13:15 Sławomir Mucha