Grzyby po wiejsku
08.11.2023
W dniu 3 listopada 2023 r. na Listę Produktów Tradycyjnych zostały wpisane w kategorii: inne produkty: „Grzyby po wiejsku”.
Wygląd (zewnętrzny i na przekroju)
Grzyby różnego kształtu i wielkości, w gęstym pomidorowym sosie
Kształt (zewnętrzny i na przekroju)
Zależny od naczynia w jakim podana jest potrawa
Wielkość
W zależności od naczynia, w którym znajduje się potrawa; wielkość kawałków grzybów od 1 cm do 5 cm
Barwa (zewnętrzna i na przekroju)
Od jasnobrunatnej do ciemnobrunatnej
Konsystencja, „wrażenie w dotyku”
Miękka
Smak i zapach
Smak słodko-kwaśny,
Zapach aromatyczny, charakterystyczny dla grzybów
Tradycja, pochodzenie oraz historia produktu rolnego, środka spożywczego lub napoju spirytusowego
Na terenie gminy Terespol mieszkańcy od zarania dziejów zbierają grzyby w lasach. Dawniej, w okresie letnim i jesiennym grzyby były podstawowym produktem w kuchni, z którego gotowano zupy, sosy, robiono farsze grzybowe, smażono, marynowano oraz suszono. Do dzisiaj tradycja zbierania grzybów jest kultywowana.
Receptura na grzyby po wiejsku przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Danie to było serwowane jako obiad oraz jako przekąski na różnego rodzaju uroczystościach np. odpusty, chrzciny, wesela, odwiedziny i święta lokalne. W gospodarstwach domowych robiono również grzyby po wiejsku za zimę jako przetwory, które były wykorzystywane w okresie zimowym oraz wiosennym.