W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Grzyby po wiejsku

08.11.2023

W dniu 3 listopada 2023 r. na Listę Produktów Tradycyjnych zostały wpisane w kategorii: inne produkty: „Grzyby po wiejsku”.

Grzyby po wiejsku

Wygląd (zewnętrzny i na przekroju)                   

Grzyby różnego kształtu i wielkości, w gęstym pomidorowym sosie

Kształt (zewnętrzny i na przekroju)

Zależny od naczynia w jakim podana jest potrawa

Wielkość

W zależności od naczynia, w którym znajduje się potrawa; wielkość kawałków grzybów od 1 cm do 5 cm

Barwa (zewnętrzna i na przekroju)

Od jasnobrunatnej do ciemnobrunatnej

Konsystencja, „wrażenie w dotyku”

Miękka

Smak i zapach

Smak słodko-kwaśny,

Zapach aromatyczny, charakterystyczny dla grzybów

Tradycja, pochodzenie oraz historia produktu rolnego, środka spożywczego lub napoju spirytusowego

Na terenie gminy Terespol mieszkańcy od zarania dziejów zbierają grzyby w lasach. Dawniej, w okresie letnim i jesiennym grzyby były podstawowym produktem w kuchni, z którego gotowano zupy, sosy, robiono farsze grzybowe, smażono, marynowano oraz suszono. Do dzisiaj tradycja zbierania grzybów jest kultywowana.

Receptura na grzyby po wiejsku przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Danie to było serwowane jako obiad oraz jako przekąski na różnego rodzaju uroczystościach np. odpusty, chrzciny, wesela, odwiedziny i święta lokalne. W gospodarstwach domowych robiono również grzyby po wiejsku za zimę jako przetwory, które były wykorzystywane w okresie zimowym oraz wiosennym.

{"register":{"columns":[]}}