Interwencje w sektorze owoców i warzyw – programy operacyjne
Rynek owoców i warzyw podlega uregulowaniom Wspólnej Organizacji Rynków Produktów Rolnych, zgodnie z którymi podstawowym filarem funkcjonowania tego rynku w UE są organizacje producentów. Głównym celem ich działalności jest skuteczne równoważenie relacji popytowo-podażowych na rynkach poszczególnych owoców i warzyw, stabilizacja sytuacji oraz umacnianie pozycji rynkowej producentów.
Obowiązujące unijne uregulowania krajowego sektora owoców i warzyw przewidują wsparcie finansowe na dofinansowanie programów operacyjnych realizowanych przez organizacje producentów. Koszty wsparcia dla organizacji producentów są w pełni pokrywane ze środków UE.
Pomoc przyznawana podmiotom może wynosić 4,1% wartości produkcji sprzedanej przez daną organizację producentów (4,6 %, jeśli organizacja realizuje środki zarządzania kryzysowego). Wsparcie to jest ograniczone do 50% założonego przez organizacje funduszu operacyjnego.
Działania możliwe do realizacji w ramach programów operacyjnych są opisane w opracowanej przez MRiRW „Strategii krajowej dla zrównoważonych programów operacyjnych organizacji producentów owoców i warzyw oraz zrzeszeń organizacji producentów owoców i warzyw w Polsce na lata 2018-2025”. Kontynuacja tego wsparcia przewidziana została w ramach Planu Strategicznego dla WPR na lata 2023-2027 jako interwencje w sektorze owoców i warzyw. Przeprowadzenie pierwszego naboru wniosków o zatwierdzenie programów operacyjnych planowane jest na przełomie pierwszej i drugiej połowy 2024 r.
Rodzaje interwencji w sektorze owoców i warzyw:
- I.7.1 Poprawa infrastruktury służącej do planowania i organizacji produkcji, dostosowania produkcji do popytu w odniesieniu do jakości i ilości, optymalizacji kosztów produkcji i zwrotu z inwestycji oraz stabilizacji cen producentów owoców i warzyw
Celem interwencji jest poprawa wyposażenia technicznego organizacji producentów owoców i warzyw lub zrzeszenia organizacji producentów owoców i warzyw wykorzystywanego do planowania i organizacji produkcji, w tym do utrzymania jakości produktu w procesie produkcji, dostosowywania tej produkcji do popytu, optymalizacji kosztów produkcji oraz stabilizacji cen producentów owoców i warzyw.
- I.7.2 Poprawa wyposażenia technicznego wykorzystywanego do koncentracji dostaw i umieszczania produktów na rynku owoców i warzyw
Celem interwencji jest poprawa infrastruktury wykorzystywanej do koncentrowania dostaw pochodzących od członków organizacji producentów i zrzeszeń organizacji producentów owoców i warzyw oraz umieszczania produktów na rynku.
- I.7.3 Działania informacyjne, promocyjne i marketingowe w odniesieniu do produktów, marek i znaków towarowych organizacji producentów owoców i warzyw
Celem interwencji jest zwiększenie rozpoznawalności marki lub znaku towarowego organizacji producentów lub zrzeszenia organizacji producentów owoców i warzyw, promocji produktów oferowanych przez organizację producentów lub zrzeszenia organizacji producentów owoców i warzyw jak też promocji znaków jakości.
- I.7.4 Wycofanie z rynku owoców i warzyw
Celem interwencji jest skuteczne zarządzanie ryzykiem na rynku w latach wystąpienia kryzysu.
- I.7.5 Działania na rzecz ochrony środowiska oraz łagodzenia zmian klimatu
Celem interwencji jest włączenie sektora owoców i warzyw w działania na rzecz ochrony środowiska naturalnego oraz w działania na rzecz łagodzenia zmian klimatycznych
- I.7.6 Badania i rozwój
Celem interwencji jest włączenie organizacji producentów owoców i warzyw do realizacji innowacyjnych operacji.