Owoce i warzywa
Polska jest znaczącym producentem owoców i warzyw w Unii Europejskiej. W latach 2019-2023 roczne zbiory owoców ogółem wynosiły (w zależności od roku) od 3,9 mln ton do 5,4 mln ton, co powoduje, że nasz kraj zajmuje 3 miejsce w UE pod względem wolumenu produkcji owoców. Z produkcją warzyw ogółem na poziomie 5-5,5 mln ton Polska plasuje się na 4 miejscu w UE.
W strukturze gatunkowej upraw owoców dominują jabłka. Istotne miejsce zajmują też wiśnie, śliwki i gruszki. Wśród owoców jagodowych największe znaczenie mają truskawki, porzeczki i maliny. Widoczny jest również wzrost powierzchni uprawy i wielkości produkcji borówki wysokiej. W strukturze gatunkowej upraw warzyw gruntowych dominują kapusta, cebula i marchew. Rośnie też znaczenie uprawy warzyw pod osłonami.
Istotną rolę w zagospodarowywaniu nadwyżek w produkcji większości gatunków owoców i warzyw odgrywa przemysł przetwórczy.
Polska jest jednym z największych światowych producentów i eksporterów zagęszczonego soku jabłkowego. Jest również jednym z czołowych światowych producentów i eksporterów pieczarek. Z roku na rok rośnie ilość jak i wartość eksportu pieczarek i ich przetworów.