W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Jabłka odmiany Grafsztynek prawdziwy, zwany też Grafsztynkiem z Grafsztynu (nazwy niemieckie Gravensteiner, Haferapfel)

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2006-08-28 w kategorii Warzywa i owoce w woj. opolskim.

Wygląd:

Jabłko średnie i duże, kuliste, lekkie, wyraźnie żebrowane. Skórka delikatna, woskowożółta z karminowymi cętkami i paskami tworzącymi rumieniec na połowie owocu. Zagłębienie kielichowe głębokie, mięsista i krótka szypułka. Miąższ biały, miękki, bardzo soczysty i aromatyczny.

Kształt:

Owoc kulisty, wyraźnie żebrowany. Kielich głęboki i szeroki. W przekroju asymetryczny.

Rozmiar:

Jabłko duże o średnicy powyżej 8 cm.

Barwa:

Skórka zielonożółta do woskowożółtej z intensywnym czerwonym, prążkowanym rumieńcem. Miąższ biały.

Konsystencja:

Miąższ ścisły, miękki, owoc chrupiący, bardzo soczysty.

Smak:

Owoc słodkowinny, bardzo aromatyczny. Najbardziej pachnąca odmiana jesienna.

Dodatkowe Informacje:

Odmiana typowo deserowa, odporna na parch jabłoni, owoce długo zachowują soczystość, nadają się na sok.

Tradycja:

Jabłka Grafsztynek prawdziwy, zwany też Grafsztynkiem z Grafsztynu (nazwy niemieckie Gravensteiner, Haferapfel) to odmiana pochodzenia duńskiego, znana od 1665 roku, w handlu – od 1795 roku. Pochodzi prawdopodobnie z miejscowości Gravenstein w północnym Holsztynie. Uprawiana głównie w Danii, Niemczech, Austrii i Szwajcarii. W Polsce na Pomorzu i w Wielkopolsce. Niezwykle ceniona ze względu na smak, soczystość i wspaniały zapach (zob.: Pomologia, praca zbiorowa pod red. A. Rejmana, S. Zaliwskiego. Wyd. II, Warszawa 1956, s. 81-82).

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
17.07.2018 08:33 Sławomir Mucha
Pierwsza publikacja:
17.07.2018 08:33 Sławomir Mucha
{"register":{"columns":[]}}