Jagnięcina podhalańska
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2008-06-26 W kategorii Produkty mięsne W województwie woj. małopolskim
Wygląd:
Tuszka charakterystyczna dla jagniąt, o niewielkich ilościach białego tłuszczu okołonerkowego
Kształt:
Kształt tuszki owczej
Rozmiar:
Wielkość w zależności od terminu uboju waha się od 4 do 16 kg
Barwa:
Jasnoróżowa, charakterystyczna dla młodej jagnięciny, z niewielkim otłuszczeniem tusz;
Konsystencja:
Konsystencja stała; mięso elastyczne, jędrne
Smak:
Smak delikatny i soczysty, specyficzny (swoisty) zapach świeżego mięsa
Dodatkowe Informacje:
Przez cały okres wypasu owce trzymane są na powietrzu z dala od siedzib ludzkich, na terenach czystych i ekologicznych, nienawożonych. Owce pokonują duże odległości od miejsc, w których zimują, dlatego mają dobre umięśnienie i małą zawartość tłuszczu oraz wysoką jakość odżywczą.
Tradycja:
Cakiel (prymitywna rasa owiec górskich) i polska owca górska są ściśle związane z historią Górali, których byt przez stulecia związany był z chowem owiec. Kultywowali oni i nadal kultywują obrzędowość pasterską. Chów owiec i gospodarka pasterska w górach ukształtowały unikalny krajobraz tego regionu. Bez utrzymania owczarstwa górskiego niemożliwy jest zrównoważony rozwój tych terenów.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:20 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:20 administrator gov.pl