Jajko zielononóżki kuropatwianej
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2013-02-18 W kategorii Inne produkty W województwie woj. małopolskim
Wygląd:
Typowy dla jaj wiejskich.
Kształt:
Owalny.
Rozmiar:
Od 55 do 58 g.
Barwa:
Jasna, kremowa barwa skorupki. Białko mleczno-przeźroczyste, żółtko pomarańczowe.
Konsystencja:
Stała, podatna na potłuczenia, wewnątrz płynna.
Smak:
Właściwy dla jaj.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Początki hodowli zielononóżki związane są z aktywnością społeczną i pasją hodowlaną księżnej Marii Czartoryskiej. Jej działania dały początek nowoczesnej i ukierunkowanej hodowli drobiu na terenie dawnej Galicji. W 1894 roku powstało pod protektorem Księżnej towarzystwo ornitologiczne w Jarosławiu, które przekształciło się w Pierwsze Galicyjskie Towarzystwo Chowu Drobiu i Królików w Jarosławiu.
Informacje o publikacji dokumentu
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 21:58 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 21:58 administrator gov.pl