W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Jajko zielononóżki kuropatwianej

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2013-02-18 W kategorii Inne produkty W województwie woj. małopolskim

Wygląd:

Typowy dla jaj wiejskich.

Kształt:

Owalny.

Rozmiar:

Od 55 do 58 g.

Barwa:

Jasna, kremowa barwa skorupki. Białko mleczno-przeźroczyste, żółtko pomarańczowe.

Konsystencja:

Stała, podatna na potłuczenia, wewnątrz płynna.

Smak:

Właściwy dla jaj.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Początki hodowli zielononóżki związane są z aktywnością społeczną i pasją hodowlaną księżnej Marii Czartoryskiej. Jej działania dały początek nowoczesnej i ukierunkowanej hodowli drobiu na terenie dawnej Galicji. W 1894 roku powstało pod protektorem Księżnej towarzystwo ornitologiczne w Jarosławiu, które przekształciło się w Pierwsze Galicyjskie Towarzystwo Chowu Drobiu i Królików w Jarosławiu.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 21:58 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 21:58 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}