Jakość Tradycja
opracowany przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego i Związek Województw Rzeczypospolitej Polskiej
„Jakość Tradycja” to system, w którym do produkcji używa się wyłącznie surowców, których pochodzenie jest identyfikowalne i które nie zawierają komponentów GMO. W systemie tym uczestniczą jedynie produkty charakteryzujące się tradycyjnym składem lub tradycyjnym sposobem wytwarzania, szczególną jakością wynikającą z ich tradycyjnego charakteru lub wyrażającą ich tradycyjny charakter. Ponadto produkty te posiadają szczególną jakość lub reputację odróżniającą je od produktów należących do tej samej kategorii. W przypadku produktów produkcji podstawowej dodatkowym wymogiem jest tradycyjna rasa lub tradycyjna odmiana. Za tradycyjne rasy i odmiany uważa się te, które użytkowano przed 1956 r. Ponadto za tradycyjny uważa się produkt, który posiada co najmniej 50-letnią historię wytwarzania.
Więcej informacji o systemie „Jakość Tradycja” można znaleźć na stronie internetowej: http://www.produktyregionalne.pl/jakosc.html
Jednostki certyfikujące działające w ramach systemu „Jakość Tradycja:
- PNG Sp. z o.o., Cisów 77 A, 26-021 Daleszyce, tel. prefix +48 41 306 40 00, kom. 665 046 943, biuro@certyfikacja.co, https://certyfikacja.co/
- COBICO Sp. z o.o., Przebieczany 529, 32-020 Wieliczka, tel.: + 48 12 630 90 90 w. 24, + 48 509-095-470, cobico@cobico.pl, www.cobico.pl
- BIOCERT MAŁOPOLSKA Sp. z o.o., ul. Lubicz 25 A, 31-503 Kraków, tel/fax: + 48 12 430 36 06, sekretariat@biocert.pl, www.biocert.pl
- Polskie Centrum Badań i Certyfikacji w Warszawie, ul. Puławska 469, 02-844 Warszawa, +48 22 46 45 200, pcbc@pcbc.gov.pl, www.pcbc.gov.pl
- TÜV Rheinland Polska Sp. z o.o., ul. 17 Stycznia 56, 02-146 Warszawa, Oddział: Park Kingi 1, 32-020 Wieliczka, , tel. +48 12 340 92 83, fax: +48 12 328 32 96, kom: +48 603 781 358, +48 691 600 417, www.tuv.pl
- Ostatnia modyfikacja:
- 10.11.2020 11:30 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 30.04.2019 07:46 Sławomir Mucha