Jarzębiak izdebnicki
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2010-07-08 W kategorii Napoje W województwie woj. małopolskim
Wygląd:
Klarowny płyn.
Kształt:
W zależności od naczynia.
Rozmiar:
W zależności od naczynia.
Barwa:
Bursztynowa.
Konsystencja:
Ciecz.
Smak:
Smak lekko cierpki, wyczuwalny zapach jarzębiny.
Dodatkowe Informacje:
Zawartość alkoholu od 38 do 45%.
Tradycja:
Izdebnik to wieś na Pogórzu Wielickim, otoczona lasami, leżąca w żyznej dolinie potoku Skotnica, założona na przełomie XIII i XIV wieku. Od początku była własnością królewską i należała do zamku, z czasem do starostwa lanckorońskiego – od chwili jego powstania (wg Aleksy Siemionow, „Ziemia Wadowicka…”, 1984 r.).
Informacje o publikacji dokumentu
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:25 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:25 administrator gov.pl