Jodłownicki kołacz z serem
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2006-04-24 W kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze W województwie woj. małopolskim
Wygląd:
Kształt okrągły z widocznym uwypukleniem z sera, skórka o barwie złocistej, miąższ z sera zrumieniony od złocistego do jasnobrązowego
Kształt:
Okrągły otok z ciasta drożdżowego,
Rozmiar:
Średnica otok 3-4 cm
Barwa:
Kolor otok – złocisty do jasnobrązowego;
Konsystencja:
Właściwa dla ciasta drożdżowego, ser dobrze zmielony bez grudek, lekko wilgotny
Smak:
Właściwy dla ciasta drożdżowego, ser lekko słodki, niekwaśny z wyczuwalnym aromatem charakterystycznym dla sera
Dodatkowe Informacje:
Ser używany do kołacza jest wysokiej jakości, dobrze odciśnięty z nieznaczną ilością serwatki
Tradycja:
Bez pracy nie ma kołaczy. Kołacz był znany od wieków – początkowo jako produkt wypiekany na uroczystości weselne i odpustowe. Jeden z pierwszych opisów kołacza można spotkać w Encyklopedii staropolskiej ilustrowanej wyd. III Zygmunta Glogera. Autor twierdzi, iż nazwa „kołacz” pochodzi od koła. Korsch w Archiv für slovische Philologie (IX, 517-518) powiada:
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:05 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:05 administrator gov.pl