Jurajski żur na grzybach
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2008-12-08 W kategorii Gotowe dania i potrawy w województwie śląskim
Wygląd:
Brunatny, zawiesisty płyn z widocznymi kawałkami grzybów i drobnymi otrębami.
Kształt:
W zależności od naczynia.
Rozmiar:
W zależności od naczynia.
Barwa:
Barwa brunatna, widoczne brązowe kawałki grzybów i drobne szare otręby z żuru.
Konsystencja:
Zawiesista ciecz.
Smak:
Smak kwaśny, połączony z charakterystycznym smakiem grzybowym. Zapach wyraźny, grzybowy.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Jura Krakowsko-Częstochowska to nie tylko niezapomniane malownicze krajobrazy z ruinami zamków, wzniesieniami zwanymi ostańcami, ale również bogactwo lasów bukowo-sosnowych. Lasy Jury obfitują w duże ilości grzybów, głównie borowików, rydzów, kozaków i maślaków. Od pradawnych czasów grzyby były ozdobą i chlubą kuchni polskiej. Adam Mickiewicz pięknie je opisał w „Panu Tadeuszu” (Księga III Umizgi):
- Ostatnia modyfikacja:
- 23.10.2018 13:18 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 23.10.2018 13:18 Sławomir Mucha