Kaczka po zamojsku
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2015-06-23 W kategorii Gotowe dania i potrawy W województwie woj. lubelskim
Wygląd:
Upieczona wyluzowana od kości kaczka z farszem mięsnym. Na przekroju widoczne elementy piersi kaczych oraz mięśni, a także śliwki i orzechy.
Kształt:
Forma całej kaczki pozbawionej kości.
Rozmiar:
Waga od 1,8 kg do 2 kg po upieczeniu.
Barwa:
Ciemnozłocista po upieczeniu.
Konsystencja:
Lekko sprężyste mięso, wypieczone zwarte w strukturze.
Smak:
Pieczonego mięsa z dodatkiem przypraw.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Kaczka po zamojsku to potrawa wywodząca się z okolic Zamościa, którego tereny dawniej znane były z hodowli drobiu, a zwłaszcza kaczek. Tradycja przygotowania tej potrawy wywodzi się z połączenia kultury żydowskiej i polskiej, zwłaszcza w okolicach Izbicy, gdzie na olbrzymich przestrzeniach łąk wypasane były kaczki. Sama nazwa potrawy „od wielu lat przekazana nam została nazwa przez moją babcię, która pracowała w pałacu w Tarnogórze, a to nazwa z pałacu w Zamościu od Zamojskich” (Wywiad przeprowadzony z mieszkańcami Tarnogóra). Potrawa ta jest przygotowana poprzez pozbawienie kości tuszki kaczki, następnie drobno posiekane mięso kacze łączone jest z dodatkiem suszonych rodzynek, śliwek suszonych, orzechów drobno krojonych oraz ziół takich jak majeranek i rozmaryn. Tak przygotowanym farszem nadziewana jest kaczka i pieczona. W czasie pieczenia kaczka jest lekko polewana masłem. W trakcie pieczenia trzeba pamiętać „o tym, żeby temperatura nie była za duża, ale żeby była ładnie uformowana i upieczona” (Wywiad przeprowadzony z mieszkańcami Lublina). Kaczka po zamojsku do dnia dzisiejszego pieczona jest zwłaszcza w okresie świąt Bożego Narodzenia, jak również Świąt Wielkiej Nocy. Podawana jest z ziemniakami pieczonymi, kaszą, małymi placuszkami bądź z dodatkiem owoców np. malin, z których upraw Lubelszczyzna słynie.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:09 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:09 administrator gov.pl