Kaczka z jabłkami z Borów Tucholskich
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2014-05-15 W kategorii Produkty mięsne W województwie woj. pomorskim
Wygląd:
Tuszka kaczki z przyrumienioną skórką, na przekroju widoczne soczyste, ciemne mięso z upieczonymi cząstkami jabłek.
Kształt:
Podłużny.
Rozmiar:
Waga od 1,5 do 2 kg.
Barwa:
Skórka barwy złocisto-brązowej, na przekroju ciemnobrązowa.
Konsystencja:
Stała, w dotyku chrupka, lekko miękka.
Smak:
Zapach pieczonej kaczki z nutą majeranku i jabłek, smak pieczeni, lekko słodkawy.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Na Pomorzu drób hodowano w większości gospodarstw wiejskich, jak i też w pomorskich miasteczkach, gdzie w gospodarskim zapleczu mieścił się kurnik, a jeśli hodowano kaczki – kaczornik. Starano się wyhodować drób opiekły, czyli tłusty bo taki był najsmaczniejszy i nie wymagał wiele dodatkowego tłuszczu przy jego przyrządzaniu. Kury i kaczki dorastały szybciej niż gęsi, bito je więc częściej i już latem przygotowywano z nich potrawy. Kuchnia borowiacka ma wiele przepisów na smaczne i interesujące potrawy z kaczek, gęsi i kur. Potrawy z kaczek nie jadano codziennie, podawano je na święta i uroczystości rodzinne lub niedzielny obiad. Wymytą i wypatroszoną kaczkę nacierano solą i majerankiem, najlepiej kilka godzin przed pieczeniem, a następnie nadziewano ją jabłkami. „Do kaczki najlepsze były jabłka kwaskowate np. szare renety, z kolei antonówki, choć kwaśne były za miękkie i rozciapywały się”. (Wywiad przeprowadzony z mieszkańcami miejscowości Wądoły). Tak przygotowaną kaczkę wkładano do brytfanny, obkładano masłem i pieczono pod przykryciem. W trakcie pieczenia podlewano odrobiną wody, ale nie za wiele, by sos był „ubruniony”. Kaczkę można było również upiec pociętą na kawałki. Kaczka z jabłkami z Borów Tucholskich podawana były najczęściej z ziemniakami i obgotowaną białą lub czerwoną kapustą.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:21 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:21 administrator gov.pl