Kamiennogórski ser pleśniowy
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2010-08-12 w kategorii Produkty mleczne w woj. dolnośląskim
Wygląd:
Ser ma kształt płaskiego cylindra. Skórka jest gładka, czasem występuje na niej nalot pleśni.
Kształt:
W przekroju miąższ jest niejednorodny, z nielicznymi międzyziarnowymi szczelinami i przerostem pleśni.
Rozmiar:
Ser w kształcie cylindra ma średnicę 20 cm, wysokość ok. 10 cm i masę 2,5-3 kg.
Barwa:
Skórka ma zabarwienie od ciemno-białego do jasno-żółtego. Na powierzchni możliwy jest nalot pleśni. Miąższ przerośnięty błękitno-zieloną pleśnią.
Konsystencja:
Miękka do lekko kruchej.
Smak:
Ostry, pikantny, pieczarkowy lekko gorzki.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Tradycje mleczarskie w Kamiennej Górze (niem. Landshut) i okolicach mają bardzo głębokie korzenie. Związane jest to z położeniem na obszarach górskich, dla których charakterystyczne są łąki i pastwiska o zróżnicowanej roślinności, idealnie nadające się pod hodowlę bydła mlecznego. Początków zorganizowanej na szeroką skalę hodowli bydła mlecznego na Ziemi Kamiennogórskiej należy upatrywać już w XIII/XIV wieku, do której w dużej mierze przyczynili się cystersi krzeszowscy. Na tym terenie podczas pożogi wojennej w 1941 roku ocalały jedynie 2 z 21 mleczarni. Kamiennogórski ser pleśniowy wytwarzany jest z najwyższej jakości mleka krowiego, dzięki czemu zawiera dużo wartości odżywczych oraz długo zachowuje swoją świeżość. Połączenie tradycyjnych receptur z nowymi technologiami produkcyjnymi spowodowało, że kamiennogórski ser pleśniowy posiada wysoką zawartość potrzebnych dla człowieka związków mineralnych i wapnia. Stanowi on także doskonałe źródło pełnowartościowego białka. Bogaty jest on w witaminy z grupy A i B, które wspomagają pracę układu nerwowego i przyczyniają się do zwiększenia odporności organizmu.
- Ostatnia modyfikacja:
- 19.09.2018 11:26 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 19.09.2018 11:26 Sławomir Mucha